2011. október 6., csütörtök

Földrengéskövető


Görögországban folyamatosan vannak földrengések és ezt mi, akik itt élünk, nagyon jól tudjuk. Az már más dolog, hogy hogyan lehet ezt megszokni.. Szerencse a legtöbb ezek közül a földrengések közül nem érezhető, mert vagy a tenger mélyén van az epicentrumuk, vagy pedig olyan alacsonyan vannak a Richter skálán, hogy nem észleljük őket. Vannak azonban elég rendszeresen, nagyobbak is, melyeket bizony megérzünk. Nem egy kellemes érzés. 

A Kapodistria Egyetem kidolgozott egy olyan oldalt, ahol real time követni lehet a görögországi földrengés aktivitást.

Katt ide a földrengések megtekintéséhez!


A belinkelt oldalon a fentihez hasonló térkép található, melyen a különböző területeken bejelölt pontokra kattintva, információkat kaphatunk az ott lezajlott földrengésről. Minden ilyen pont egy földrengést jelent és többféleképpen vannak jelölve. A nagy csillag a 6,5 R fölötti rengéseket, a kis csillag az 5,8-6,5 R közöttieket,  a nagy kör a 4,6-5,8 R közöttieket, a kisebbek a 3,6-4,6 R míg a nagyon kicsi körök a 3,6 R alatti földrengéseket jelölik. A térkép nagyon hasznos mert akit érdekel, az követni tudja a saját környékének a földrengés tevékenységét hosszabb időn keresztül. A térkép jobboldali részében, részletesebb információ található minden rengésről. A jelölések színe sem véletlen, a rózsaszín az utóbbi 6 órában, a piros a 12 órával ezelőtti, a narancssárga a 24 órával ezelőtti, a zöld a 2 napja, a fehér a 10 napja, a szürke a 20 napja megtörtént rengéseket jelzik. 
A térkép alján több opció is van, meg lehet nézni 2 nappal ezelőtt, 10 nappal ezelőtt, 20 nappal ezelőtt milyen volt a rengés tevékenység Görögországban, de akár általános képet is mutat pl. a 2010-s évben történt földrengésekről. Nagyon érdekesnek tűnt számomra, hogy voltak olyan évek, amikor a területünkön alig volt rengés, míg más években rengeteg. Én is emlékszem 2-3 évvel ezelőtt, mikor 2 naponta rengett a föld alattunk, mennyire rossz érzés volt. Lehet ha akkor egy ilyen térképen követni tudtam volna, és látom a rengeteg kisebb rengést, nem féltem volna annyira..

Végül: ott, ahol a világ egyik legnagyobb földrengése volt, Szantorinin, 5 digitális szeizmográf van elhelyezve, melyek real time küldik folyamatosan az adatokat a kutatóintézetbe. A szeizmográfok rögzítéseit is bárki nyomon követheti a következő linkeken:

Akrotiri
Karterados
Oia
Thyrasia
Profitis Ilias

..és végül ITT a Görögország különböző területein elhelyezett szeizmográfok rögzítéseit lehet követni.


Nincsenek megjegyzések: