A blogról

Üdvözöllek kedves olvasó, a "minden ami Görögország" tematikájú  honlapomon!

Ez a legelső Görögországi, görög tematikájú, magyar nyelvű blog a blogtörténelemben. Korábbi honlapjaimból kifejlődve, ego-blogként indult 2006-ban,  majd azzá alakult, ami ma: vegyes, más írott médiában magyar nyelven nem megjelenő vagy ritkán érintett, a görögséggel kapcsolatos témákkal foglalkozó bloggá. Ugyanakkor magamra görögélet-szakértőként tekintve, olyan témákról is írok rövidebb-hosszabb cikkeket, amikkel kapcsolatban kérések érkeznek hozzám emailben. Az itt fellelhető bejegyzésekben szeretnék mindazoknak segítséget nyújtani Görögországgal kapcsolatos kérdéseikre, akik többet szeretnének tudni annál ami a magyar médiában, az Éviai szállásfoglaló vagy a Görög konyháról szóló honlapjaimban találhatóak.

A blog írójáról röviden...

Nagyon régen:), friss diplomásként kerültem Athénba, egy görög családhoz, görög feleségként, úgy, hogy a jasszu-n kívül két szót sem tudtam görögül. 2005-ig eredeti szakmámnak megfelelően (elektromérnök), különféle munkakörökben dolgoztam Athéni cégeknél, megtapasztalván a görög fővárosi életet és a görög vállalatoknál való munkavállalás "örömeit". Időközben be kellett furakodjak az itteni, a mienktől annyira különböző társadalmi és családi életbe, meg kellett tanulnom, hogyan lehet itt idegenként megélni, túlélni, kétnyelvű gyereket nevelni, hogyan lehet megmaradni magyarnak úgy, hogy közben a befogadó országot tisztelve és megszeretve, szorosan beilleszkedjek a nekem támasztott résbe..
2005 januárjában kis görög családommal végleg kiköltöztem Evia szigetére, ahol a hely szépsége elbűvölt és teljesen új dologgal kezdtem foglalkozni, az idegenforgalommal. Lassanként egyedül felfedeztem a nagy sziget északi részét és kapcsolatba kerültem több mint 100 szállásadóval. Létrehoztam a honlapomat melyen keresztül a mai napig segítek turistáknak szállást foglalni, majd ideérkezésükkor a programjukat megszervezni, esetleges problémáikat megoldani. 

Idegenvezetés a Galataki kolostorban
Kedvenc elfoglaltságom azonban az írás maradt. Erre a blogra úgy érzem szükség van, mert az a tapasztalatom, Görögországgal kapcsolatban rengeteg a horribilis tévhit és klisé. Igyekszem érdekességeket írni, olyasmiket, amikről az átlag magyar ember nem hallott vagy olvasott máshol. Nagyon szívesen írok olyasmikről, amikkel kapcsolatban konkrét kérdéseket kapok, így tudom pontosan, mi az, ami az embereket érdekli.

Nem vagyok annyira önzetlen azonban:) Hisz ez az egész folyamat nemcsak másoknak hasznos, hanem magamnak is. Minden újabb cikk megírása során mélyebben beleásom magam egy témába, újat tanulok választott hazámról és ez hozzásegít ahhoz, hogy elfogadjam azt, ami különbözik attól, amiben felnőttem vagy amire emlékszem. Nagyon sokszor megtalálom a kapcsot szülőhazám és választott hazám között a kutatásaim során és ez jót tesz a lelkemnek... könnyebb ettől az életem.

Így tudom őrizni a szót.. az övékét is, a mienket is..

Őrizd a szót

hogy értsd a sorsot, az örökséget és tanulságot amit üzen,
hogy érezd a kincset, a közösséget és a jelenkort amit hordoz,
hogy vállald a gondot, a küzdést és a jövőalkotást amit rádró.

Az emberség szavait őrizd,
hogy a mércéd szabadság, szeretet és jog legyen.
A magyarság szavait őrizd,
hogy világszerte élő nyelvtestvéreid szószólója lehess.
A valóság szavait őrizd,
hogy tudhasd és tudathasd az igazat.

Míves szókat őrizz,
hogy nemesedj és másokat is felemelhess.
Bátor szókat őrizz,
hogy legyen erőd tieidért síkraszállni.
Sok szót őrizz,
hogy egymást is megérteni segíthess azoknak,
akik csak a saját közösségük szavait értik.

Őrizd a szót,
hogy számíthass ránk,
hogy számíthassunk rád.

Nagy Károly
Szociológus, egyetemi tanár USA