2011. szeptember 28., szerda

TV trendek

Nagyon sok munkakörben a szeptember-október az új szezon kezdete, amolyan évkezdet. Ilyen a turizmus és a tévé. A turizmusban ugyan még egyes helyeken tart a szezon végi munka, de akkor is ilyenkor már készen kell lenni a jövő szezonra való tervekkel. A TV-ben már június-tól uborkaszezon van. Érdekes, hogy akivel beszélek mindenki azt mondja: ááá én nem nézek TV-t, kinek van arra ideje?  Mégis sokan néznek tévét és tudom, hogy a legtöbb családban legalább 2 készülék van. Nálunk is, három. És néha nem elég. Pedig tényleg nem nézünk sok tévét. De előfordul, hogy mindenki mást nézne. A lényeg, hogy a nem tévézős ismerőseim is nagyon jól ismerik a programokat, tévésztárokat:)
Ezelőtt kb. olyan 5 évvel véleményem szerint még nagyon jó volt a tévéprogram, mindenkinek lehetett gusztusa és vérmérséklete szerint valót találnia. Most lassan 3 éve a szemét és gyagyi műsorok uralkodnak, amiket valahonnan nyugatról koppintottak. Persze itt is bejött és lecsengett a Big Brother periódus, majd a Wall és egyéb ilyen házba beköltözős dolgok, amiket nem néztem, mert ezeket valóban utálom, de a részletekből amiket a délelőtti pletyósabb műsorokban beidéztek (főzés közben megy a TV), láttam párat. Örülök annak, hogy itt nem divat az a rettenetes stílusú beszéd a tévében, ami viszont Magyarországon már igen. Tavaly belenéztem egyszer valami Való Világ részletbe a you-tube-n mert annyit beszéltek róla, hát teljesen elképedtem, milyen szöveg, milyen stílus, milyen kinézet.. Valahogy itt még nem engedték el annyira magukat, a hagyományos ortodox nevelés jó még valamire:) Nem mintha érdekelne, ki hogyan éli az életét, de sértené az esztétikai érzékem, ha trágár zsargonnal találkoznék a tévében, meg amolyan luxusk@rva típusú menő senkikkel.
Általában október 1-ig minden műsor beindul. Az idén nem csak, hogy nagyon sok műsort lezártak végleg és sok olcsóval, gagyival helyettesítették a válságmegszorítások miatt, de azon is spórolnak, hogy október 15 és nov 1 lesz egyes műsorok kezdete. Ezzel persze kockáztatnak is, mert a legelőbb beinduló műsoroknak a legnagyobb az esélyük egy állandó közönséget kialakítani és megtartani.
Itt "Zónákra" van osztva a nap, van a kora reggeli zóna, a délelőtti, a déli, kora délutáni és esti, majd az éjjelivel záródik. Amióta vissza tudok emlékezni, nagyjából ezekben a zónákban mindig ugyanolyan stílusú műsorok vannak, sokszor logika nélkül, hisz időközben a társadalmi összetétel változott, de hát csak tudják, hisz rengeteg felmérést készítenek a csatornák.
A kora reggelre, vagyis 6 órás kezdetre, jellemzőek a hírek ömlesztve, minden mennyiségben. Ez sajnos az utóbbi években a gazdasági válság miatt a hírek kategóriából amolyan nemzeti siránkozás és károgás kategóriába csúszott, és a baj az, hogy nagyon könnyen magával ragadja a rendszeres "híreket" követőt. Okos dolog rájönni a manipulációra és nem engedni teret a pánikérzésnek - kevés követőnek sikerül. 

Ezekből a műsorokból legjobban az Aytias műsorát szeretem az ALTER csatornán. Ez az Aytias (ejtsd: Aftias) nevű újságíró már nagyon régi szekeres és valamikor rá sem bírtam nézni, mert mindig temetkezési vállalkozót juttatott eszembe.:) Időközben megszerettem, mert a többi csatornán lévők valami miatt idegesítőek, így a legjobb választás mindig Aytias Jorgosz. Hihetetlenül utánajár dolgoknak, ő az öregek kedvence, mert folyamatosan foglalkozik a nyugdíjsasok körüli problémákkal. Sok vicc is kering róla, de tény az tény, a pasi munkamániás és nagyon jól informált. Az Alter csatorna azonban két éve nyög az adósságai terhe alatt és "bezárunk/nem zárunk be" játékkal borzolja az idegeinket, így Aytias is hol van reggelente, hol néha a hírekre éhesen reggel konyhába jutva és a Tv-t bekapcsolva, rajzfilmek fogadnak - ez van megint 2 napja. Szóval nem lehet Aytias műsorában megbízni, a mindennapos randevú elmaradt, ki tudja a műsor marad-e vagy menesztik az egész bandát.
Délelőtt 10-ig minden csatornán a napi híreket tárgyalják tehát, melyekben kevés szó esik külföldi hírekről, Magyarországról és Romániáról még kevesebb, hacsak nem történik valami eget földet rengető, soha szóba nem kerülnek, egy TV-n felnövő ember alig hallja nevüket és akkor is oly gyorsan elhangzik, hogy az az érzésem, megjegyezni sem lehet..

Eleonora Meleti
Eleni Menegaki
10 után jönnek a női műsorok, amolyan pletyós, vidám dolgok, mindenhol általában főzéssel. A reggeli műsorok királynője már legalább 10 éve a szép Helena, Eleni Menegaki, akinek trónját évek óta nagyon veszélyezteti a jóval fiatalabb, lendületesebb, frissebb és mostmár szebb Eleonora Meleti. Tanár és tanítványa effektus.
Ezekben a műsorokban én utálom a röhögcsélős részt, többen ülnek egy kanapén és vihognak minden baromságon, na ezt nem szeretem. Néha vannak jó témák, a főzés érdekel, jobbnál jobb chef-ek szerepeltek már ezekben a műsorokban. A vasalást, főzést általában olyan időszakra tervezem, amikor egyedül vagyok otthon és valamelyik műsort követhetem, így nem unalmas a házimunka.

A déli időszakban kezdődnek a hírek és kora délutánig változatosan, mikor hol, hírekkel lehet szórakozni, ekkor több külföldi hír is van, nincs a reggeli saját bajunk kivesézése, az marad majd az esti hírekre.
A déli zónában évek óta van egy nagyon jó műsor a " Menoume Ellada" (Görögországban lakunk) címmel.

Minden délben 1 órakor Jorgosz Amirasz és Rania Tsitsimbiku bemutat valamilyen görög tájat, falut, vidéket, érdekességet, lenyűgöző, hogy évek óta megy a műsor és még mindig vannak olyan helyek, amiket csak most látok, olyan érdekességek, amikről csak most hallok. Persze ez utóbbi téma azzal is bővül, hogy egyre több fiatal dönt úgy, kiköltözik ismét vidékre, ahol legtöbb esetben valamilyen turisztikával vagy közönségszolgálattal, étkeztetéssel vagy mezőgazdasággal kapcsolatos munkába fog.

Vefa

Mamalakis
A kora délután valamikor a tévé-főzőcske két pionírjáé volt, akiket nagyon szeretek és habár már "kiöregedtek" a képernyőről, kilökték őket a fiatalabbak, azért minden ismétlésüket nagy örömmel megnézem. Az egyik Vefa Alexiadu, a másik Mamalakis, tőlük tanultam anyósomon kívül főzni "görögül", örök hálám nekik:)

Vefa csinos kis konyhában, teljes díszben főzött, emiatt sokan nem szerették, mert úgy érezték, szórakozik a háziasszonyokkal, hisz ki tud aranygyűrűs kézzel, gyönyörű selyemblúzokban a gőzben főzni, de én úgy gondolom, nagyon jól tette, hogy szépen mindig fel volt öltözve, végülis tévéműsor volt és nem akkor kellett mindent tökélyre vinnie, mindig hozta magával az azelőtti nap elkészített ételt, aminek az összeállítását mutatta meg egy röpke óra alatt.
Mamalakis más részről bejárta az egész országot és hihetetlen egy-egy görög ételnek mennyiféle változatára talált a  különböző szigeteken! Ő már sokkal okosabban csinálta, hisz nem ő főzött ezekben a műsorokban, hanem mindig egy egy helyi asszony vagy férfi mutatott be specialitásokat. A sorozat dokumentumfilmként is megállja a helyét.
Mivel időközben a főzőcske bekerült minden reggeli műsorba, ezért a kora délutáni zóna megintcsak pletyós és inkább női műsoroknak ad helyet, ahol évek óta stabilan a koronázatlan királynő Tatiana Stefanidu.

Táti, ahogyan becézik, kifogástalan családi életet él egy ugyancsak neves újságíróval és amolyan Oprah Winfrey stílusban vezeti műsorát évek óta, közben csatornát váltott, mentek, jöttek más ilyen délutáni műsorkirálynők, de ő az, aki stabilan tartja magát és mindig időben vált, trend szerint (ezt kéne tőle ellesni..) Az idén is megvolt a váltás, műsorát ugyan ő vezeti, de maga köré gyűjtött még 4 nőt, amolyan Sex and the City hangulatot varázsolva a platóra. Sokan nem szeretik - ez így van minden hírességgel, de azt senki nem tagadhatja, hogy nagyon szinten tudja magát tartani, mindenféle válság ellenére és hogy bizony, sokat dolgozik.

Este 7 körül kezdődnek a híradók és 10-ig folyamatosan mennek valamelyik csatornán, a kereskedelmi csatornákon ilyenkor a műsorszerkesztő újságírón kívül vannak még 3-n vagy 4-n, állandó vagy beugró munkatársak, akikkel együtt "ablakokban" kivesézik a jelen helyzetet. A külföldi fontos hírek is bemondásra kerülnek, de a válságanalízis, jövőkép elemzés van túlsúlyban.
A sztár újságíró, akinek felfele ívelő karrierjét azóta figyelem, mióta idekerültem, lassan 25 éve, Nikos Hatzinikolau.
Este 10 után változatos. Ilyenkor vannak filmek, amik egyre inkább a gyengébbek, olcsóbbak kategóriájából valók, meg ilyenkor voltak régen a  sorozatok. Volt olyan év (talán 2008) amikor 30-35 görög sorozat futott a tévécsatornákon, nem volt olyan színész, akinek ne lett volna munkája. Mára ez nagyon megváltozott és az idén nem is tudom, van-e egyáltalán görög sorozat. A sorozatkészítés hattyúdala volt a tavalyi "A sziget", amiről több blogbeírás született.
Éjszaka 12 körül, sokszor éjjel 2-ig nagyon sok csatornán politikai elemzőműsorok, kerekasztal műsorok vannak, csak azt nem tudom, hogy bírják ezeket követni emberek, akiknek reggel munkába kell menniük.

Mielőtt a témát lezárnám, muszáj megemlítenem a jó pár éve menő "Al Tsantiri News" c. szatirikus műsort, mely minden műsort ver nézettségben legalább 4 éve. Lakis Lazopoulos humorista éleslátása és szókimondása teszi színessé, érdekessé a heti műsort, mely 2 óra közéleti szatíra és élő zenei befejezésből áll. Ez egy igazi "must", a követett tévénézők sokszor 70%-a is nézi!
Ez csak egy felületes és általános beírás volt a görög tévéműsorokról, lehetne minden zónában minden műsort kivesézni, de a cél inkább csak az volt, általános képet adjak arról, mit is látunk mi errefelé a "butadobozainkban."

Lakis Lazopoulos


1 megjegyzés:

mmama írta...

Mamalakist mi is néztünk :-)