2011. június 20., hétfő

Temetnénk az eurót?

Persze a görög demokráciának nem ez az első pénzügyi válságügye, a görög államnak nem ez az első csődje. A demokrácia alig született meg anno, máris pénzügyi skandalumok robbantak ki. Az ókori Görögország legnagyobb pénzügyi cirkusza folyamán született meg az a történelmi emlékmű, melyet ma idegenek követelnek, mondván, ha nincs más, hát add el az Akropoliszt! Micsoda ötlet!! Történelmi emlékművet nem lehet adni-venni, azt csak megörökölni és kiérdemelni lehet. Meg ellopni. Európa múzeumai nem lennének ilyen gazdagok a lopott kincs nélkül.

A demokrácia legnagyobb, leghalhatatlanabb, legörökebb szüleménye az Akropolisz fennsíkján lévő épületegyüttes, de különösen a Parthenon, ez a fehér Pentelikoni márványból épült csoda, melyet röpke 8 év (!!!) alatt építettek fel tökéletes munkafolyamatok és időzítés eredményeképpen. Ez az Athéne istennő tiszteletére és a perzsák elleni győzelem örök emlékére (csak halkan súgom: ha a görög nem állítja meg a perzsát akkor, ma Európa nem lenne ez ami..) épült templom a legnagyobb politikai viszályok közepette született.
Périklész álma, akit azzal vádoltak, a Déloszi szövetség pénzét jogtalanul használta fel az építkezésekre, de ő végig hitte, műve örökéletű lesz. És a történelem őt igazolta.

A mostani, nép által megválasztott (!) vezéreink mit hisznek vajon? A pénzügyi és politikai viszályok darabjaira szaggatták a modern kori görög demokráciát..és még csak eredménye sincs, de nincs egy nagy ember, akinek álma legyen, amit megvalósítani szeretne. A mai politikusaink hányódnak a görög hajó fedélzetén, melyet Európa bankjainak óriáshullámai dobálnak..és okádnak..

A Spiegel szerint vége az eurónak és ezért egyedül és csakis Görögország a hibás. Mintha..a németek hirtelen nosztalgiával gondolnának a régi szép időkre, a független márkára és visszavágynának oda. Másképpen nem lehet Merkel vonakodó magatartását megmagyarázni, de a holnapi Der Spiegel főoldalát sem, mely az euró halálának van szentelve! A halott euró görög zászlóval letakart koporsóban..
" Az Európai Unió nevezetű kísérlet meghalt.."

Mi következik?


Nincsenek megjegyzések: