2011. június 17., péntek

Foglalkoztatás Görögországban az utóbbi két évben

A kormányzó pártunk új ruhát öltött és lecserélt pár minisztert. Vasárnapra kérik a nép bizalmi szavazatát. Senki nem hiszi azt, hogy valami érdembeli változás történne, a következő nagy kérdés a megszorító csomag megszavazása június utolsó napjaiban.
Időközben a hétvégére várjuk a "TA NEA" lapban az ICAP cég "Leading Employers in Greece" (Vezető Munkaadók Görögországban) felmérésének eredményét a foglalkoztatással kapcsolatban. Ebben benne lesz az ország első- legtöbb munkavállalót foglalkoztató 500 cége.
Amit az eddigi felmérésekből tudhatunk, nem túl biztató. Több mint 198,000 munkahely szűnt meg 2010-ben. Az év végi rekord munkanélküliségi arány 14,2 % volt, melyet 2011-re végére 17-18%-ra becsülnek a szakértők.


Általános adatokban beszélve 2,7%-l csökkent a munkavállalók száma 2010-ben, 2009-hez képest. Először történt meg, hogy a "gazdaságilag inaktív" állampolgárok száma magasabb a dolgozókénál: míg a munkavállalók száma a 2010-s év utolsó negyedében 4,3 millió volt, a nem dolgozók száma 4,31 millió. Selyempapírvékonyságú egyensúly..
A 2009-2010-s időszakban a felmérések szerint csökkent a teljes munkaidőben való foglalkoztatottak száma és egyre nagyobb a trend a részmunkaidős, valamint rugalmas munkaidős foglalkoztatás terén. 
A munkanélküliség által leginkább érintett munkakörök a kisebb termelőegységek és az építkezés, ugyanakkor a foglalkoztatás magas növekedést mutatott az erdészet, fakitermelés, mezőgazdaság és halászat területein.
A munkanélküliség leginkább az alacsony képzési mutatóval rendelkező 15-29 éves fiatalokat sújtotta, míg a hosszabb ideje munkanélküliek száma növekedést mutatott és a 47,7%-t teszi ki az össz-munkanélkülieknek.

Persze az említett felmérések nem tudják az eredményeikbe belekalkulálni a "krifoanergosok"-t, akik pl. fizetik a nyugdíjpénztáraikat, de tk. munkanélküliek (nagyon sok diplomás fiatal, akiket még a szüleik tudnak segíteni) és azokat sem, akik még mindig feketén dolgoznak, főleg a nyári időszakban a turizmus és mezőgazdaság különböző területein. Így a hivatalos felmérésekhez mindig hozzá kell számítani egy +/- valamennyi %-t..

Nincsenek megjegyzések: