2011. június 15., szerda

Forrongó politikai színtér

Ha cirkuszba mentem volna nem láttam volna hülyébb show-t a mai politikai fejleményeknél. Az utóbbi közéletről szóló bejegyzésemben írtam a Syntagma téri demonstrációkról, melyek azóta is tartanak. Azt is leírtam, miért gondolja úgy a görög nép, hogy neki az utcán kell békésen tüntetnie.
A mai nagy Syntagma téri demonstráció volt az első, ahol már nem csak békés tüntetés volt, hanem megjelentek a jól ismert álarcos provokátorok, akik folyamatosan próbálták felszítani a kedélyeket. Eleinte a békés "Felháborodott polgárok" csapata kezelte le őket, de miután elég veszélyessé váltak, közbe lépett a rendőrség, könnygázzal és egyéb szokásos mókával. Két polgár meg is sebesült, egy újságíró és egy másik férfi, de szerencse nem lett semmi komoly.
De miért volt a mai nap más mint a többi?

Hát azért mert a (visszatartom magam, hogy ne jellemezzem) miniszterelnökünk meglátogatta az államelnököt és kiszivárgó információk alapján mindenki úgy vélte, végre valami változás lesz és megpróbálnak normálisan hozzáállni a dolgokhoz, összefognak a nagyobb politikai pártok és közös kormányt alkotnak, mely nagyobb slunggal tudja belevetni magát az ország csődbe menéstől való megmentésébe. Ez a hír tartott este 10-ig, amikor a miniszterelnök megjelent a TV-ben és hivatalosan bejelentette, hogy no..no.. egyedül marad az ő pártja továbbra is a politikai vezető porondon, annyi fog történni, hogy holnap új kormányt alakít, tehát bizonyos arcok eltűnnek és mások lesznek helyettük, de mi a szösznek, ha a POLITIKAI IRÁNYVONAL UGYANAZ lesz és semmi lényegbeni változásra nem lehet számítani.
A miniszterelnök Papandreu politikai éretlenségét bizonyítandó, a másik nagy párt elnöke is nyilatkozott a TV-ben és megtudtuk azt, hogy bizony a kiszivárgott infók pontosak voltak, mert a miniszterelnök eleinte felkérte a másik pártot a két pártos közös kormányzásra, majd MEGGONDOLTA KÉSŐBB MAGÁT (úristen micsoda cirkusz!) és mondvacsinált okokkal vissza minden-t kiáltott. Tette ezt azért, mert a jobboldal kifejezte azonbeni kívánságát, miképpen a közös kormányzás akkor jöhet létre, ha más lesz a miniszterelnök. Végül a pozíció fontosabbnak  bizonyult a váltásnál és marad minden a régiben, mostmár 1000-l szalad az ország az előrehozott választások fele.

Annyi változás történt, hogy a DEMONSTRÁCIÓK HATÁSÁRA, írom ezt azoknak akik csak a "hőbörgő görögöket " látják (nagyon sok ilyen véleménnyel találkozom fórumokon..), a 2. megszorítások csomagban átgondoltak és átírtak nagyon népellenes és nehéz javaslatokat. A legfontosabbak ezek közül a szabad vállalkozók adómentessége, ami eddig 12.000 euró/év-ig volt, most felére akarták csökkenteni, és a fűtőolaj nagyon magas megadóztatása, ez a kettő akkora érvágás let volna, hogy a már szétesett görög társadalomra úgy sújtott volna le mint japán harakiris görbe kardja..

Az új kormány vasárnap fog végérvényes formájába lépni és június 28-n kéne megszavazniuk egyöntetűen a 2. megszorítócsomagot, melytől a következő kölcsönrészlete az országnak függ. 

Ami a turizmust, a turistákat, idelátogató idegeneket illeti: ez egyelőre nem változtat semmin,a  szállások, tavernák működnek, az élet zajlik tovább, a nap süt, a demonstrációk távol vannak az Akropolisztól, viszont mielőtt valaki elindul megnézni a  volt királyi parkot és a parlamentet, jobb ha érdeklődik mi a helyzet a demonstrációk körül..

Nincsenek megjegyzések: