2012. január 6., péntek

Vízkereszt : január 6, ünnepek vége

Ma van a Vízkereszt napja, amikor a tengervizet a reggeli mise után megkereszteli a pap. A görög vízkereszttel záródik a 12 napos ünnepi periódus, mely december 25-n kezdődik, ezért ez az egyik legfontosabb ünnep. Ez tulajdonképpen egy 3 napos sorozat:

* január 5-n van a vízszentelés: a templomokban vizet szentelnek, s e szentelményből a hívek igyekeznek hazavinni valamennyit. A szentelt víz ugyanis sok mindenre használható az év folyamán. A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelik. Ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. Mint az év sok különleges, ünnepi alkalmához, ehhez a naphoz is kapcsolódik időjárásjóslás. Ez a nap, amikor a manók visszabújnak a föld alá, a karácsonyfákon kihunynak a fények.

kép: ΑΠΕ
* A második nap, január 6-a  az Epiphania, az Úr megjelenése elnevezésű ünnep. /A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte. / A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért január 6-át a Háromkirályok napjaként is emlegetik. A vízkereszt elnevezés pedig - a szintén e naphoz kötött - Krisztus megkeresztelkedésére utal. Ez a nap reggeli misével kezdődik minden olyan településen, ahol van templom. Mise után van a "kereszt merítése" (κατάδυση του Σταυρού)  nevezetű szokás. A hívők és ámulók-bámulók arra a helyre gyülekeznek, ahol minden évben a vízbe dobják a keresztet, kikötőbe, folyóba, patakba. Ezzel szimbolikusan megkeresztelik, megáldják a vizeket is. Ilyenkor nagyon sokan ugranak és merülnek a mélybe, a fagyos vizekbe, azt, akinek sikerül a keresztet felszínre hozni szerencsésnek és áldottnak hiszik, legalábbis erre az évre.
 
A harmadik nap, január 7-e pedig az egyik legnagyobb névnap Görögországban: Szent János ünnepe. Nincsen család János, illetve Jánnis nélkül, az egész ország ünnepel. E nap végére illik minden karácsonyfának a lakásokból eltűnnie és másnaptól, január 8-tól a munkás mindennapok  újból kezdetét veszik..

Juhász Gyula: Vízkeresztre

Jövének távol, boldog Napkeletről
Három királyok, híres mágusok,
Mert hírt hallottak a csodás Gyerekről,
Kiről legenda és jóslat susog.

Ki született szegényen Betlehemben,
Kit megöletne Heródes király
S aranyat, tömjént, mirrhát lelkesedve
Hoz néki Gáspár, Menyhért, Boldizsár!

Szerecsen, indus, perzsa, mind csodálja
A Kisdedet, ki a jövő királya
S a csillagot, mely homlokán ragyog.

Ô édes, kedves. Bájolón gagyog
S egy pintyőkét néz, mely szent szelíden
A Szűz Mária vállán megpihen…

1924

Nincsenek megjegyzések: