2011. december 30., péntek

Egy nehéz év vége

"a Parthenon kiadó"
Lassan véget ér ez az év. Saját összefoglalóm helyett álljon itt egy nagyon jó bejegyzés Tibor bá blogjából, érdemes majd átkattintani hozzá a hozzászólások elolvasásához. Az én évzáró lelkiállapotomhoz, de az általános ez évi bejegyzések hangulatához is ugyancsak a Tibor bá által beidézett Villon szavak illenek:

"Most, hogy a bitó árnyékában állok,
a parlament eszéhez apellálok.
Mert jogában áll minden féregnek, dögnek
védekezni, ha életére törnek,
a kutya vonít, a kígyó sziszeg,
a farkas üvölt, s ebben a hideg,
tetves ketrecben, ahová bezártak:
csak én, csak én fogjam be a pofámat?"

A görög példa - Antalffy Tibor blogja

A jelekből ítélve a görögök nem értik a helyzetüket és nem tudnak alkalmazkodni hozzá, arról meg tényleg fogalmuk sincs, hogy mi jöhet ezután. Tekintettel arra ahogy a mi dolgaink ma állnak, rövid időn belül mi is követhetjük őket. Érdemes tehát ezt a témát egy kicsit közelebbről megnézni. A görög jóléti államot, úgy ahogy volt, egy csapásra eltörölték mindenfajta átmenet nélkül. A puccsszerű kormányváltás után a görögök azt kérdezik egymástól, ki tudja, hogy mit hoz a holnap? A kollektív büntetés, egyéni bizonytalanság és az előttük álló katasztrófának az árnyéka ott lóg a fejük felett. A helyieket hallgatva az ember olyan véleményeket hall, hogy „mindig voltak nehéz idők, amiket szerencsésen átéltünk, de most a helyzet reménytelennek látszik.”

A megszorító intézkedések bevezetéséhez tucatjával születnek törvények (ezt ismerjük) és rendelete, amelyek eltörlik a szociális, gazdasági és adminisztratív kereteket. A tegnapi szabályok összeomlottak, a holnapiról pedig fogalmuk sincs, mert pillanatnyilag a görög állampolgárokra kafkai bürokrácia nehezedik, a vele járó érthetetlen, állandóan változó szabályokkal. A közalkalmazottak szerint az emberek törvénytisztelők akarnak lenni, de nem tudjuk ismertetni velük a törvényeket, mert a feletteseink se közölnek velünk semmit.

A gépjárművezetői igazolvány megújításához 200 €-t kell leróni (ez most 60.000 forint), csatolni kell 13 papírt és igazolni kell az azonosságot. Ha a baleseti adóra gondolunk, akkor könnyen elképzelhető, hogy Orbán minket is jól meg fog vágni egy jogosítvány újításnál. De van ennél kellemetlenebb valóság is. A rendőrség kihívására a válasz az, hogy ez az ön problémája, oldja meg, aminek az oka a testi sértés, lopás, és a gyilkosságok számának a drámai növekedése. Miközben a fizetések 35-40 százalékkal csökkennek, új és újabb adókat vezetnek be (hogy Orbánnak legyen honnan ötleteket szerezni). A reáljövedelem sokaknál az 50 %-ot is meghaladja. A legújabb adók közé tartozik az évi jövedelem 1-2 százalékát kitevő szolidaritási adó, energia adó, aminek alapja a benzin és gázfogyasztás. Az adózandó jövedelem alsó határát 5000 €-ról leeresztették 2000 €-ra. Az épületadót 0,5 €-ról felemelték 20 €-ra per négyzetméter, beépítve a villanyszámlába. A számla ki nem egyenlítése esetén az áramot kikapcsolják plusz büntetést szabnak ki. Ennek a tetejére jön, hogy november óta se a nyugdíjakra, se a fizetésekre nem lehet biztosan számítani. Sok helyen fizetés egyáltalán nincs. Az állami alkalmazottak számát drasztikusan csökkentik. 2015-ig a tervek szerint 120.000 közalkalmazottat terveznek elbocsátani 53 éves kor felett. 33 év szolgálat után minden közalkalmazottnak nyugdíjba kell vonulni a fizetésének a 60 százalékát kitevő nyugdíj mellett. Amennyiben munkát vállalnak, ez a 60 % is megszűnik.

Ilyen körülmények mellett az emberek tömegesen nem fizetik ki a számláikat , a fogyasztás csökken, üzletek bezárnak, a munkanélküliség növekszik. Májusban a hivatalos munkanélküliségi ráta 16,6 % volt, ami 10 százalékkal magasabb, mint 2008-ban. A fiatalok körében a munkanélküliség 40 %. De a tényleges munkanélküliség valószínűleg sokkal magasabb. A szociális, gazdasági és politikai krízis megrázta a nemzeti egészségügyi szolgáltatást is. A kórházak és intézmények költségvetését átlagosan 40 százalékkal vágták vissza. Sok beteg nem tud ellátáshoz jutni, sokan már meg se próbálják. A drága, különleges, de nélkülözhetetlen gyógyszerek térítését megtagadják, mert a betegbiztosítási pénzek nem folynak be. A szívbetegek valamint az elmebetegek száma drámaian megnőtt. Egészen új keletű felmérések kimutatták, hogy a megnövekedett stresszhatás, a kifizethetetlen adósságok és tartós munkanélküliség, depresszív rendellenességeket szül, ami az öngyilkosságok számának a növekedéséért felelős. A parlamentben is felvetett téma az öngyilkosságok 25 százalékos növekedése 2009 és 2010 között, amit egy további 40 százalékos növekedés követett 2011 első felében. A The Lancet-ben megjelent jelentés szerint a prostituáltak száma riasztóan megnőtt, és vele együtt a HIV fertőzések és egyéb nemi betegségek. A hajléktalanok száma soha nem volt ilyen magas, és már nem csak alkoholistákra, drogosokra korlátozódik. A vizsgálatok szerint, elsősorban a mérsékelten szegényekre vár ez a sors.

A hagyományosan szoros családi kapcsolat a ránehezedő nyomás alatt, botladozik a lecsökkent jövedelem és az összeomló jóléti állam miatt. Akiknek van lehetőségük elhagyni az országok, azok mennek. Az otthon maradottak lehetőségei erősen le vannak határolva. Sok idős embert a családok visszavesznek az öregek otthonából, hogy ezzel is megtakarítsanak havi 300-400 Eurót. A meleg étel osztogatásnál, hatalmas tömegek állnak sorba. A hirtelen elszegényedés jelei mindenütt megjelennek.

Mielőtt összeomlik egy társadalom, bármelyik társadalom, a fentiekben olvasható jelenségekkel kell számolni. Ha ez nálunk is bekövetkezik – amire nagyon jó esélyünk van – akkor már felesleges lesz azt kérdezni, hogy kinek köszönhetjük.

*****

1 megjegyzés:

szeterka írta...

B.Ú.É.K.:)