2010. május 10., hétfő

Görög nyugdíj: mérnökök

Kicsit írok arról, milyen volt az aranyélet Görögországban a mostani válság előtt.
Ezzel kapcsolatosan a nyugdíjtémához hozzátartozik több kiegészítés. Ma a mérnökökről írok kicsit, persze leegyszerűsítve, mert több törvénypont van és rendelet ami a mérnökök tevékenységét szabályozza.
Eddig Görögországban több állami ellenőrzés alatt álló biztosító volt. Az IKA, amit a másik beírásomban említettem a legnagyobb állami biztosító és ide tartozik mindenki aki nem orvos, ügyvéd, mérnök vagy vállalkozó. Az előbb említetteken kívül külön kategória a bankszakma, saját nyugdíjpénztárral és a katonaság, valamint a repülős társaságok.
Az orvos, ügyvéd, mérnök vagy vállalkozóknak tavalyig külön biztosítókasszájuk volt (a korhatárok és szabályok nagyjából megegyeztek az IKA által megszabottakkal), amiket tavaly egy OAEE nevű intézet fedőnév alatt összevontak, takarékossági célokból, mikor látták, hogy a dolgok kezdenek rosszul menni. Ezen már tavaly is nagyon kiakadtunk, engem személyesen már tavaly is nagyon rosszul érintett, mert én a mérnökök biztosítójához tartoztam és a kasszánknak nem volt semmi baja, volt benne elegendő pénz. Nem úgy a többieké, pl. a vállalkozóké és már a tavalyi összevonással a mérnökök nyugdíja veszélybe került, világos lett, hogy nem fogok annyit kapni mint a mai nyugdíjasok, ha egyáltalán nem ürítik addig teljesen ki a kasszát megint. Az orvosok, mérnökök és ügyvédek valamint vállalkozók nyugdíj és egészségügyi biztosítókasszáját ők maguk finanszírozták, a magas levonásaikból és abból, hogy gyakorlatilag életük végéig dolgoztak.
Tehát a TSMEDE, ami most az OAEE alá tartozik, a mérnökök biztosítója. Ez egy olyan harácsoló banda, akik nem engedik, hogy kiiratkozzanak belőle az emberek, ha bajba kerülnek. Vagyis. Mikor egy IKA-s dolgozó munkanélküli marad, kap munkanélküli segélyt. A munkáltatónál eltöltött évek alapján 6 hónapig vagy 1 évig (mindezt mind múlt időben kell érteni, mert most mindent megváltoztatnak). Ha egy mérnök egy nagy cégnél dolgozik mint beosztott, akkor ha kirúgják, neki is jár ugyanez. Ha a cégnél mint szabadúszó mérnök dolgozott, tehát nincs rajta a fizetéslistán, hanem a közte és a cég között létrejött szerződés alapján kapja a fizetést, akkor ha kirúgják, illetve felbontják vele a szerződést, nem kap semmit. Mindkét esetben eljutunk arra a pontra ahol a mérnök nem kap segélyt és nincs munkája. Na és itt jön az érdekes dolog. Nem számít munkanélkülinek addig, amíg be van iratkozva a TSMEDE-be.
Hogyan iratkozunk be a TSMEDE-be? (még bírjátok követni? ...)
Az egyetem elvégzése után, tehát 5 vagy 6 vagy 7 év után, diplomavizsga után és nem számolom most össze hány vizsga után, a TEE, a Görög Mérnökök Egyesülete megköveteli, hogy levizsgázzon nála is, az egész egyetemi anyagból, munkavállalói engedély címen! Na most már lehet látni, hogy ez egy micsoda baromság. Akik külföldről jönnek, egyetemtől függően lehet hogy akár 8 konkrét vizsgát is kell tegyenek. Nekem szerencsém volt, mert csak az egy átfogó vizsgát kellett letennem. Ezt kétszer lehet egy évben. Engem először elvágtak, mert nem tetszett nekik az akkori munkahelyem. Másodszorra 6 hónapot tanultam, minden szabad időmben, és 5 perc alatt átengedtek, mert tetszett az akkori munkahelyem (időközben váltottam). Szóval beiratkoztam a nagyon áhított TEE-be (hogy a fene ott ette volna meg őket és maradtam volna IKA-s) és automatikusan a TSMEDE-be, a nyugdíj és egészségügyi biztosítópénztárba.
És visszatérek oda, hogy valaki ilyen olyan okokból munkanélküli lesz de mivel TSMEDE-s két választása van: vagy fizeti saját zsebből a TSMEDE-t, mert a mérnökök szabadúszóknak számítanak és senkit nem érdekel honnan van, csak fizesd. Vagy kiiratkozol. DE. Egyrészt NEM ÍRNAK KI! Másrészt, ha kiiratkoztál, többet nem vesznek vissza a Mérnökök Egyesületébe!
Így hát minden munkanélküli mérnök ebből abból, innen onnan próbálja egy ideig fizetni az évi 4.200 eurót!! Egy idő után nem tudja kifizetni az egyik részletet és ekkor jön a megegyezés a pénztárral. Lehet kicsi részletekben fizetni, persze kamattal. Vagy lehet nem fizetni egy ideig. És kezdődik az adósság halmozása. És akkor végül úgy dönt a szerencsétlen, kiiratkozik, felakasztja a mérnök diplomát a falra és majd mutogatja az unokáknak. Igen ám, de nem írnak ki! Évente 1-2 eset van amit elfogadnak, ugyanis az ügyet bizottság tárgyalja és legtöbb esetben az a válasz, mérnök vagy, tessék, szerezz magadnak évi pár projektet és dolgozz! Mintha a projektek a fákon teremnének!! És akkor jönnek a sumákolások ugye, amikért nem a jónép a felelős, hanem az agyalágyultak, akik felülről ránk erőltették ezt az istenverte hülye biztosítórendszert! Vagyis a mérnök elkezdi árulni az aláírását!!! Ugyanis az épületekbe beépített melegítő és villanyrendszerekhez elektromérnök aláírására van szükség, a többihez meg építőmérnökére. És akkor aláír dolgokat, amiket tk. a technikus vagy a szerelő talál ki, és utána a tulajdonos mérgelődik a rossz tervezésen. A TEE folyóirata, amit egyszer egy hónapban kapok, tele van aláírásképes mérnökök munkakeresésével. És sajnos a legtöbbje mind középkorú! 45-től a 65-ig van még jó pár év ami alatt cégekhez már nem vesznek fel középkorú mérnököt, tehát mindenki találjon ki valamit, kit érdekel. Éljen a kapitalizmus!
A múltkor a TSMEDE fórumján olyan fiatal mérnökasszonnyal „találkoztam” akinek már 20.000 körüli tartozása volt a TSMEDE-nél és azon gondolkozott a családjával, mindenüket eladják, kifizetik és elmennek az országból. Ritka eset? Hihetetlen? Túlzás? Sajnos nem túlzás, hisz én magam is benne vagyok. 2005 óta szabadúszóként fizetem a TSMEDE-met és az egész évi stresszünk erre a két időpontra csúcsosodik ki, amikor megérkezik a két db. 2 ezren felüli számla. Még a mostani válság előtt is ez számított sikerélménynek, hogy sikerült fizetni a számláimat és nem tartoztam a TSMEDE-nek.
A fiatal orvosok helyzete még rosszabb, de majd más beírásban..

Nincsenek megjegyzések: