2010. május 9., vasárnap

Görögország - délutáni szieszta

A nagy téma, ami mindenkinek bántja a ..csőrét..

Nyáron a gyengébbek kedvéért, nagy meleg van Görögországban. A jelen pillanatban nálunk kb. április elejétől nem volt eső. Már reggel 11-kor nem bírunk a napon ülni. Amikor valaki idejön 2, maxim 3 hétre, ez egy nagyon élvezetes dolog. Amikor ebben kell élni kb. 5 hónapot, akkor nem lehet úgy kezdeni, hogy kiteszed magad folytonosan a nagy melegnek már a szezon elejétől. Ezért kialakult az a rend – OTT AHOL EZ LEHETSÉGES!! – hogy délután nyugi van, az emberek árnyékba húzódnak, így az esti hűvösben meg lehet hosszabbítani a napot és élvezni a normálisra hűlt hőmérsékletet.

A szieszta nem érvényes és nem is volt soha:
a magánszférában és állami szférában dolgozó összes cégre, kivéve ha ezeknek szoros kapcsolata van a közönségkiszolgálással. A hivatalokból senki nem megy haza egyet szundítani !!
Athénban és vidéken is elsősorban az üzletek nyitva tartására vonatkozik a nyári program, mely déli szünetet foglal magában, amit mi sziesztának nevezünk. Ez nem azért van így mert a lusta görögje a napon szeretné a hasát süttetni, hanem mert az élelmes görög kereskedő nagyon jól tudja, hogy a déli nagy melegben senki nem azzal fog foglalkozni, hogy az üzletekben shoppingoljon. Az üzletek általában déli ½ 2 körültől bezárnak délután 5-1/2 6-ig. És mivel magánkézben lévő üzletekről van szó, akinek éppen lehet, hogy nem érdekes hogy többet keres-e vagy nem, mert már van elege, ott lehet hogy fél óra késéssel nyitnak.

Ami a mezőgazdaságot illeti: a déli órákban nyáron lehetetlen dolgozni!
Ezért régen is, mikor egész nap a földeken voltak, úgy csinálták, hogy a déli melegben behúzódtak az árnyékba, ettek és pihentek. A vidéken élő parasztok tavasszal és a nagy meleg beköszöntéséig hajnaltól dolgoznak körülbelül déli 12-ig. Ekkor ebédelnek, ledőlnek és du. 4-től már megint talpon vannak. A legtöbben reggel a földeken vannak, délután pedig az állatokkal és a ház körüli munkákkal foglalkoznak. A tavaszi full-szezon periódusukban reggel is és délután is a földeken dolgoznak.

Amikor a turisták ideérkeznek a mezőgazdasági munkák neheze el van végezve, el van minden vetve, és kezdődik bizonyos termények beszedése.
Ezzel kapcsolatban van egy átfogó nemzeti politika. Meg van szabva mit hol termeljenek, és sajnos nem elég eredményes a program a nem korlátozott importok miatt. Bizonyos segélyeket kaptak eddig a földművelők (epidotisi) amivel az állam megszabta, mit termeljenek, ugyanis bizonyos területeken bizonyos terményekre, állattenyésztésre kapták a segélyt. Ezen próbálnak változtatni, hogy a termelt zöldségek, gyümölcsök fajtáját bővítsék és piacképesebbé tegyék.

Ahol nyáron turisták vannak, ott vannak görög turisták is, vagy háztulajdonosok, helyi lakosok, aki pihenni szeretnének délután. Nekik nem újdonság a tenger és nem akarják kihasználni a 2 hét minden percét, ők az évi hajszát szeretnék kipihenni (igen, itt is vannak problémák, gondok és hajsza, stressz) és ebbe beletartozik a délutáni pihenés, árnyékba húzódás, ami teljesen természetes dolog. Még a kutyák, macskák sem üldögélnek a déli melegben a napon, miért kellene a görögnek?
Tökéletesen megértem a turistákat, akik egész évben várnak erre a nyaralásra, és lehetőleg egyáltalán nem is aludnának, de azért nekik is megértést kell tanúsítaniuk a házigazdák iránt, különben ezt diktálja az európai illemszabály is, nem?

És persze, mindig tisztelet a kivételnek.

Nincsenek megjegyzések: