2008. november 12., szerda

Görögországba költözni végleg

Már nagyon sokan megkerestek ezzel a témával kapcsolatban és megmondom őszintén, nem is szeretek erről beszélgetni. De mivel megint valaki megkérdezett, ezért most nyilvánosan is írok a témáról, hogy máskor ne is kelljen kifejtsem.
Arról van szó, hogy itt a fórumon is látom (hellasz.hu, stb..), hogy az emberek többségében egy ideális kép él Görögországról. Ez valahogy olyan mint mikor megcsodálunk egy nagyon klasszul berendezett vitrint, aztán az üzletbe betérünk, megcsodáljuk a drága cuccokat, de nem látunk be a koszos, rendetlen raktárhelyiségekbe és a nem megfelelően vezetett adminisztrációs füzetekbe, fájlokba. Nagyon sokan vannak Görögország mániások, akik minden nyáron jönnek, rengeteget helyet bejártak és szeretik a hangulatot, az országot, az embereket. Én is. Úgy általánosságban.. de konkrétan itt leélni a mindennapokat, hát az már egy egészen más téma.
A turista, aki hozza a pénzt, egy egészen más kategória. Még a kis pénzű turista is. Jön, szétnéz, fizet, hazamegy, kész. Nem kér semmit, illetve amit kér, azért fizet. Nem veszi el senki munkahelyét, férjét, házát, ötletét, életét, árnyékát, kórházi ágyát, nyugdíját, és egyáltalán..akármijét, nem kér helyet a nap alatt ebben az országban. Vendég. Turista. Aki jól akarja magát érezni. Napozni akar, feketére sülni, jókat enni és kedvesen mosolygó, nyugisnak tűnő görögökkel beszélgetni kézzel-lábbal. És ezt meg is kapja. És imádja az országot, a lakóit és megfogadja, ő ide minden évben visszajön. És a görögök elnéző mosollyal tesznek eleget kívánságainak és kicsit egyszerűnek, együgyűnek mutatják magukat, amolyan kedves, egyszerű, aranyos görög néninek és bácsinak akikről minden legenda szól. És magukban szórakoznak a turistán, akit a maguk részéről ők is kicsit együgyűnek, egyszerűnek tartanak. Még hozzá is teszik mikor egymás között beszélgetnek:
tudod a szegény magyar (angol, német, pityiripalkó..) úúúúúúgy ette a görög salátát!” „Hja igen, hát ott náluk nincsenek ilyen finom zöldségek, szegények...
Idegenül, magyarul, itt élni-NAGYON NEHÉZ. Még akkor is, ha férjhez vagy feleséghez mész egy gazdag hapsihoz vagy csajhoz. Akkor is. Mert mások. Hiába az ő kultúrájuk a mienk alapja, az időközben eltelt pár évezred alatt teljesen különálló utakat jártunk be. Hja, hogy a felvilágosodást is a görög tudományok, művészetek tudták Európának megadni, az eldugott, titkos utakon kilopott dokumentumok nyomán és hogy az egyetlen matematikailag vázolható, megmagyarázható nyelv az ógörög, és hogy minden aminek valami értéke van mélyen leereszti gyökereit a görög alapokig és hogy... lehetne sorolni napokig, mégis, ők mások.
Nagyon erősek a hagyományaik és sajnos nem az ógörög hagyományok, hanem a Bizánci hagyományok, a középkori, sötét káoszt idéző, papok által uralt világ hagyományai, melyek nem engednek semmi idegent maguk közé és ami bejut azt lassan de biztosan felőrlik, magukba emésztik. Hány nagy sikerű Görögországban élő magyar emberről lehet hallani? Én senkit nem ismerek. Nem azért mert nem élnek itt magyarok, hanem azért mert mi nem bírunk megküzdeni velük, ők győznek és bekebeleznek, felfalnak, megemésztenek minket. Mindenki elvan és próbálja nyakát, fejét, farkát behúzni és élni. Most mondhatjátok, hogy ez így van mindenütt. OK, de akkor minek ide jönni? Idegenként, idegen földön, idegen szokások között leélni egy életet?
És akkor praktikusan: az élelmiszerárak magasabbak mint Németországban, miközben a fizetések 4szer alacsonyabbak. A tanügy egy kalap kaki, minden gyermek már az általános iskolától kezdve magánórákra jár vagy a délutáni iskolába, az un. frontisztirióba, ahol ua. csinálják mint reggel az iskolában, csak alaposan. Az egyetemek nem egyetemek, hanem azoknak a karikatúrája. Munkahelyet ugyan lehet találni ha 20 és 30 között van valaki, de JÓ munkahelyet csak ismerősön keresztül. 40 évesen kivágnak és gondolkozhatsz mit csinálsz mert senki nem vesz fel. Ráadásul idegen vagy idegenek között. Lakást venni egy v. két fizetésből képtelenség kölcsön nélkül. A kamatok most megugrottak. Az emberek ugyanúgy mint otthon, kölcsönből flancolnak, kölcsönből utaznak és karácsonyoznak. Akik ide születnek azok háta mögött ott van a család, mely jó esetben az az igazi erős összetartó görög család amely ugyan segíti sarját, de felemészti a belekerült idegent. És hogy ketten, netán egy egész család ide jöjjön idegenként élni: görög tudás nélkül? Ez nekem akkora nonszensznek tűnik, hogy kifejteni sem tudom.

Ráadásul már nagyon utálják az idegeneket, az utóbbi évek vándorlásai miatt.


11 megjegyzés:

Gabah írta...

No, ennek a bejegyzésnek nagyon örülök! Régóta készülök egy hasonlóra, természetesen Olaszországgal kapcsolatban... Ez az ország talán még könnyebben elérhetőnek tűnik, az emberek sem mindenhol zárkózottak, a nagy álmokat szövők azonban mégsem gondolnak abba bele, hogy "itt sincs kolbászból a kerítés" :-( Teljesen más két hetet nyaralni, élvezni a tengert, a napsütést, a friss halat, a tésztákat, mint élni a mindennapokat. Bízom abban, hogy ez a bejegyzés sokakat gondolkodásra késztet!
Köszönöm!

Gabriella írta...

Hát jól összegyültünk itt mi kint lakók. :-) :-)
Nagyon tetszett a beírásod, mert nekem kb. ilyen képem volt Görögországról. Az egyik barátnömnek ott volt barátja. Szerencsétel 4 éven keresztül utazott hozzá, míg a fiút rá nem bírta venni, hogy eljöjjön hozzá. 4 év után megkérte a kezét. A barátnömnek az lett a feltétele, hogy jöjjön el vele magyarországra... de nem bírta kimozdítani a normák közül, szétmentek...

Egyébként hidd el nekem, hogy sehol sem jó idegenként élni. Nehéz, mert meg kell küzdened a megbecsülésért.
Én magam Hollandiában lakom a rendezettség és szabályozottságának, a csiri-viri országában. A hollandok liberálisok, befogadók, kedvesek... addig amíg nem leszel rivális. Akkor már kelet európai leszel, aki a blogból jött.
Nagyon sokáig sírtam és bögtem a rúgások miatt. Az évek múlásával rinocérosz böröm lett. persze rengeteg pozitív hatás is ér, ami miatt érdemes itt élnem. De ez már egy másik történet. :-)))

Kitartás neked!!!

Vállalkozásom megszűnt írta...

Ezek szerint nem rózsás az élet ott sem, és a görögök sem olyan barátságosak, mint én is gondoltam!

Keszi Szinodi írta...

Kedves Ágni!

Meg adnád az email címedet,ugyan nem ismerjük egymást,de talán tudnál Nekem segíteni.Van itthon egy növényem amit görögből hozott a családom de sajnos nem tudjuk a nevét,sok helyen érdeklődtem már de nálunk nem ismerik.Görögországban viszont sok helyen megtalálható,küldenék róla képet hátha Te ismered.
Email címem: valandi@freemail.hu

Kérlek ha nem gond írj Nekem!Előre is köszönöm!

Üdv.:Szidi

Névtelen írta...

Hát olvasom ezt az egesz filozofiát itt,de valahogy nem értek egyet.Én egy erdélyi 29 éves lány vagyok és már görög országot is megjártam.Azt hiszem nekünk annyira mindegy hogy görögbe, hollandiába de akár itt magyarba élünk mert mi mindenütt idegenek vagyunk.Hát ehhez mit szoltok?Nekünk romániába is azt mondják hogy hontalanok vagyunk,menjünk magyarországra.Itt meg azt mondják hohy románok vagyunk,habár merem állitani hogy helyesebben beszélünk magyarul mint az itteni testvéreink.De mi idegenek vagyunk mindenütt.A politikusok eldöntöttték sorsunkat.Inkább ne blamáljuk a görögöket mert valahol a magyarok is pont olyan faj gyülölök.És az idegeneket mindenűtt kiutálják,de ők is csak keresik a kis megélhetőséget és küzdenek az élettel mint bárki más:legyen magyar,görög,román,albán,stb.Köszi

Névtelen írta...

Hat elolvastam en is az egesz meset, de nem igazan ertek egyett az egesszel. En 33 eves vagyok, haromszor dolgoztam Gorogorszagban, kulonbozo helyeken, most negyedszerre megyek vissza, es letelepedni is szeretnek a kozeljovoben. Mondhatom, hogy jo es rossz tapasztalatokkal is rendelkezem de a teny az, hogy itthon semmivel nem jobb a helyzet mint a gorogoknel. En Erdelyi magyar vagyok es itt sem erzem magam itthon. Az itt eloknek en roman vagyok a hires magyarorszagi magyaroknak is roman vagyok es semmivel sem vagyok kulonb a Gorogorszagban tartozkodo idekeneknel. Nem az a lenyeg, hogy hol el az ember hanem, hogy mennyire ember ott ahol el. Az otthon az ott van ahol az ember jol erzi magat es nem ahol szuletett, es az igazi tiszteseges es becsuletes embert mindenhol ertekelik es ez vonatkozik a gorogokre is. Szerintem Gorogorszag csodalatos orszag, oriasi kulturaval, szep helyekkel, egezseges eghajlattal. Mivel altalanositani nem lehet elarulom mindenhol a vilagon vannak jo es rossz emberek, es sajnos a magyarok kozott is van eleg szemet! Igyhat Eljen Gorogorszag! Kalos Orisate!

Névtelen írta...

Anonymus ha van kedved jelolj be a yahoo messengerre szeretnek valtani veled par szot Gorogorszaggal kapcsolatosan:) Koszi szepen, szia:) Id: erfaron

Ritymi írta...

Szia!
Húúú, nagyon tetszik, amit itt leírtál. Annak idején én telepített idegenvezetőként jöttem először Görögországba. Éveken át csak a nyári rohanás és a helyiek kedvessége jutott -nem csoda, hisz szükségük volt rám, én szállítottam a vendéget, a pénzt. Aztán Athénba sodort az élet egy afrikai férjjel. Azért vagyunk itt, mert neki hál'Istennek jó munkája van de én sehová sem haladok és soha nem tudtam, hogy a görögök ennyire elutasítóak is tudnak lenni. Sok megalázó helyzetben volt már részem, ami régebben elképzelhetetlen volt számomra!Köszi a bejegyzést!

Agni írta...

Szia Ritymi,
igen, ezeken csak az megy át, aki már elég ideje él itt és _állandóan_ (értsd ezalatt: nem jön megy a 2 ország között, hanem itt próbál megélni és túlélni..). Athénban van egy görög-magyar baráti társaság, mindenféle emberrel, vannak ilyenek is olyanok is, sztem te is találnál közöttük olyan asszonyt/lányt/nőt akivel találna a szó. Ha gondolod írj emailt az eviapontgreecekukacyahoopontcom címre és átküldöm az utolsó programértesítőt.

Midnight írta...

Hm... Görögország után kutatva találtam erre a bejegyzésre és ,miután végigolvastam azon tünődtem,ha én is kint élnék Görögországban,mit tennék,ha nem akarnám,hogy mások is ellepjék az országot.. ÍRNÉK EGY ILYEN BEJEGYZÉST ! Nagyon gonosz,nagyon irigy és nagyon rosszindulatú aki ezt irta ! Dehát ezek a magyarok,igaz ? Mielött még jönnének a hülyeségek,leirom,hogy nem Magyarországon élek és látom amit... a magyar az egyetlen nép amelyik nem tart össze és olyan irigyek,hogy majd bele halnak,de bizonyitja ezt ez a bejegyzés is. Olyan hülyeségek vannak benne leirva,hogy az csúcs... Én azt tanácsolom mindenkinek,hogy ne hallgasson senkire,ne vegye kedvét senkinek, mások ilyen jellegű leirása,mindenki tegye azt amit jónak lát. Lehetőség mindenhol van,volt is lesz is ! Teljesen egyet értek MJTibor-al ...

Unknown írta...

Úhh szívemből beszélsz ! Magyar vagyok de nem egy kutya magyar ! Ausztria Németország Svájc ezek voltak az állomásaim az elmúlt 7 évben ! 98%ban olyanokkal akiknek a fejével lehetne focizni ! Alattomosak, sunyik, ha valamiben segített nekik az ember Veregetik a vállad közbe meg lassan nyomják a hátadba a kést ! Meg vannak győződve arról hogy ők a legokosabbak és hogy mindenki más buta és senki másnak nem sikerülne semmi csak nekik ! Ha viszont sikerül neked valami akkor konstatáljak hogy úgy sem fog sokáig sikered lenni ! Meg bele tartozik még a 98% ba a "leszarom" fajta is azt még rosszabbnak érzem mint a sunyit ! A maradék 2% viszont csúcsfigurák csapata őket nagyon csippatom ! Jelenleg Görögben vagyok ! Nincs semmi baj az a görög emberekkel csak szelebúrdiak mondjuk nem kicsit hanem nagyon ! :D Ami viszont tény hogy mindenhol vannak agyhalottak ! Akik egy zacskó szart nem érnek legyen az magyar német ajkú görög olasz vagy bármilyen ! Ezeket kerűlni kell és nincs baj! MJTibor nekem Te és minden erdelyi magyar ugyan olyan olyanok vagytok mint amilyen magyarnak magamat érzem !Ez pedig nagyon jó érzés ! Tisztelem azon erdélyieket akik nem hajolnak be a román nyomásnak és büszkén állítják hogy ők magyarok szeretném , hogy újra hozzánk tartozzanak a mijeink ! Tehát vannak olyan magyarok mint pl én is akinek December 1 fáj!