2011. november 2., szerda

Fűtésdolgok

Eddig megszokott dolog volt az Görögországban, hogy senki semmihez nem nyúlt. Mikor én idekerültem, ami már jó régen volt, az Athéni tömbház lakásom ajtajában kíkívülről benne hagytam a kulcsot, mikor kiszaladtam kenyérét a sarokra. Falun soha nem zárták az ajtókat. Aztán lassan lassan a nagy fal leomlásával nekünk a kis falainkat kellett felhúzni, jöttek és jöttek, majd egyre kevesebb lett, ami itt volt, azoknak, akik itt éltek. És elkezdtük zárni az ajtókat falun is, Athénban meg már a zárt ajtók sem védtek, ott már csakis a biztonsági ajtó és a riasztórendszer az, amiben valamennyire bízni lehet. Ahogy a közbiztonság romlott, úgy az emberek is változtak.
Bizonyos dolgok azonban még eddig tartották magukat. A nagyvárosok és a faluk is feltöltődtek idegenekkel. Hisz EU kapu vagyunk, jönnek folyamatosan délről. Ehhez is hozzászoktunk. Aztán jött 2009 és a válság. Lassan de biztosan a belföldiek elkezdtek csúszni lefele a lejtőn. Először azoknak nem volt mit enni, akikkel azelőtt is gondok voltak. Aztán lassan lassan olyan emberek, családok jutottak képtelen helyzetbe, akikről nem is hittük volna. Különféle fura dolgok történnek. Például akartuk vagy nem, de megjött az ősz, majd a hideg ősz, a tél eleje. Athénben, az aszfaltrengeteg belsejében még nincs túl hideg. Vidéken azonban már nem lehet fűtés nélkül meglenni. Nem kell egész nap menjen, de este legalább be kell kapcsolni, hisz reggel 8 fokkal indítunk. Emiatt kell a fűtőolaj, kell a fa.
A fűtőolaj az idén 40%-l drágább a tavalyi árhoz képest. A fa sem olcsó, főleg ha nyitott kandallóban égeti az ember, egy tonna 150 eur körül mozog. A vaskályhák azonban remekül beválnak, hisz a csukott ajtók mögött soká ég a farönk és a kimelegedett vas nagyon jól átmelegíti a lakást. Athénben ez nem igazán megoldható, hisz kell egy lyukat vágni a plafonba a kéménycsőnek. Vidéken majdnem mindenki ehhez a megoldáshoz folyamodott. Igenám de kell ehhez a fa. Nagyon sokan bemennek az erdőbe és vágnak. Ez tulajdonképpen törvényellenes, de ki a csoda tudja ellenőrizni, mi történik az erdő mélyén? A legtöbb falun élőnek azonban nem kell erdőbe mennie, mert vannak olajfái és ezeket amúgy-is nyirbálni kell tavasszal. Kétféle fát használunk a fűtéshez, az allepói fenyőt, amiből a retsina bor készítéséhez szükséges gyantát nyerik és az olajfát. Mindkettő jó, de az olajfa a jobb a kispénzű embernek. A fenyő nagyon hirtelen lángra lobban és nagy lánggal, hamar leég. Nagy meleget ad, de kevés ideig tart. Inkább akkorra való, mikor a hideg kandallóba begyújtunk, mert ezzel hamar felmelegszik a szoba. Utána viszont jöhet az olívafa. Ez egy fantasztikus fa. Nem csak a gyümölcse, levele, hanem maga a fája is csodálatos. Nem csak fantasztikus faragásokat lehet belőle készíteni de tűzifának is kitűnő. Nem csodálom, hogy ez volt az ógörögök szent fája. Egy rönk órákig ég parázson, ezzel fentartva a kandalló melegét. Drágább is mint a fenyő, nem csoda, hisz azalatt amíg leég egy vastag olívarönk, leégne 3-4 fenyőrönk.


Szóval az emberek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek és jön a tél. A tél lehet enyhe is, de lehet kemény is. Enyhe szokott lenni a partokhoz közel, de Görögországnak tudvalevőleg rengeteg hegye van. Az egész ország egy leszaladok felszaladok. Na mostmár emiatt nagyon sok település van magasan. Ami azt jelenti, hogy ott alaposan fúdogál az északi szél, esik az eső és hull a hó. Tulajdonképpen nem tart sokat, az igazi téli hónapok azok december közepétől március közepéig, tehát gyakorlatilag 3 hónap. A fűtés általában októbertől áprilisig szükséges kisebb nagyobb vehemenciával észak és közép Görögországban, aztán ahogy délebbre megyünk enyhül az idő és kevesebb fűtőolajra van szükség, Gavdos szigetén pl. nem is kell fűteni. Görögország legnagyobb részében azonban igen.

Az utóbbi napokban egyre többet hallunk arról, hogy lopják a fát. Ez eddig errefelé nem volt szokás, ez egy új trend.

Konkrétan a Pyrgos-i Ampelonas-ban, bekerített területről éjszaka elloptak 5 tonna (!) fát! A most érvényes ár szerint az ellopott fa értéke 750 eur volt. Egy másik faluban, a Vitinéika nevűben, 850 eur értékű favágó eszközeitől szabadították meg a tulajdonost.

Nagyon úgy néz ki, minden szempontból érdekes tél elé nézünk..


Nincsenek megjegyzések: