2011. július 5., kedd

Szorul a kapca

Miközben a híradókban olyan fejetlenség uralkodik, hogy lassan az ember nem ismeri ki magát, nekem mind erősebb és erősebb az az érzésem, ahogyan Európa kitalálja azt a megoldást, hogyan szabadulhat meg Görögországtól úgy, hogy a bankok és az európai gazdaság a lehető legkevesebb kárt szenvedjék el, rögtön menesztenek bennünket. Nem magától a csődtől rettegek, hanem az első időszakban bekövetkezendő káosztól és mindattól, ami ezzel jár. Egyelőre nem tartunk még ott (..azért gyűjtöm az üvegeket az eltevésekhez, biztos ami biztos alapon..), szerencse a dominó effektustól való félsz arra kényszeríti a németeket, hogy egyelőre bent tartsanak a körforgásban.
Így hát lassan de biztosan életbe lépnek a megszorítások. Ha nagy számokban kell beszélni akkor úgy lehetne kifejezni, hogy 300.000 nyugdíjra egy kieső nyugdíj jut. Ezen a nyáron bevezetik a homogén fizetési rendszert az állami szférában dolgozóknak, augusztustól életbe léptetik a fő 12 megszorító-pontot, majd mindezek következményeként 2,2 billió euró megtakarításban reménykednek 2015-re.

De mi ez a 12 pont? Nagyjából és teljesen népies, laikus fordításban (nem vagyok közgazdász, el kell nézni nekem) a következőkről van szó.

1. 2011/08/01 - a 60 évet nem betöltött olyan nyugdíjasoktól, akiknek magasabb mint bruttó 1.700 a nyugdíja, az előnyös feltételű korai nyugdíjba-menés miatt havi levonás lesz, vagyis a havi nyugdíj csökken
2. 2011/08/01 - életbe léptetnek megint egy elfeledett LAFKA nevű levonást a nyugdíjakból
3. 2011/09/01 - minden 300 euró fölötti nyugdíjnak a havi levonása magasabb lesz 
4. 1% munkanélküli adó minden fizetésből
5. 2011/08/01 - 10 euró/hónap plusz adólevonás minden hónapban a szabadvállakozóknak
6. 2012/01/01 - nagyobb nyugdíjadó a mezőgazdaságban dolgozóknak (OGA)
7. 2010/01/01-re visszamenőleg minden nyugdíj esetében 10-15%-l kevesebb efapax pénz (egy fix összeg amit nyugdíjba-menéskor kap a dolgozó) 
8. alacsonyabb felső nyugdíjhatár (pénz), magasabb nyugdíjkorhatár
9. 2011/01/01-től visszamenőleg, a hajózásban dolgozók nyugdíja 6%-l csökken
10. 2011/08/01 plusz nyugdíjcsökkenések a bankszakmában dolgozóknak is (ez egy teljesen külön, védett terület volt eddig)
11. 1% az állami dolgozók pénztárába havonta, minden állami fizetésből
12. 2012/01/01 magasabb nyugdíjpénztárlevonások a speciális pénztáraknál (orvos, mérnök, ügyvéd)

..és persze olyan jól ki van ez találva, nincsen család melyet csak egy pont érintene (hány pontban jelenik is meg a  nyugdíj szó???..hihetetlen!)), de olyan is kevés akit csak kettő.. kíváncsi vagyok jövő ilyenkorra mennyivel többet kell adózzunk és mennyivel többek a levonásaink, mint az idén, mert egyelőre ezek csak számok, annyit látok, több pont érint bennünket is, de a gyakorlatban derül majd ki igazán, mennyire fog fájni ez a huszárvágás és kibírjuk-e vagy ??.....

2 megjegyzés:

melus16 írta...

Kedves Ágni!

Ez nem hangzik túl jól, és biztosan lesznek még egyéb megszorítások is, ha jól gondolom.
Bár ez sem teljesen világos, talán itt is van még némi zsákba macska.
Azt tudjátok már, hogy mennyi, vagy csak sejtitek?
Nem konkrétan, csak %-ban, hogy mégis értsük, hogy mennyiről van szó.

Agni írta...

Képtelenek vagyunk kiigazodni, a TV-ben is csak részletinformációk vannak, mindenki meg van zavarodva. Nem tudom kiszámolni mi hány %-l leszünk lentebb, igaziból már a tavalyi első megszorítócsomag is mindenkit érintett, de az én családom szerencse kibírható százalékkal (majd egyszer konkrétan leírom, kiszámolom). A mostani viszont több helyen érint, a nyugdíjpénztár levonásom lesz magasabb, a fizetendő adó lesz magasabb és a férjem bevétele kevesebb, az enyém évek óta már csak csökken. Az árak emellett nőnek és a gyerek is, így a kiadások is. Egy középkorú embernek rémisztőek ezek a dolgok mert ugye rajtunk még a gyerekek, szülők (ahol még vannak) gondja és képtelenek leszünk ellátni a feladatainkat. Úgy gondolom a téli időszakra minden körvonalazódik és akkor én is ki tudom számolni hányadán állunk.