2011. június 6., hétfő

Tömegdemonstráció

"Hosszú hónapok óta ez a legnagyobb tömegdemonstráció a görög fővárosban. Százezrek tüntetnek a parlament előtt" ezzel kezdődik a hirado.hu legutóbbi cikke a görög helyzetről. Érdekes módon, erről a történelmi eseményről alig írnak a magyar sajtóban..vagy lehet, én nem tudok róla. Ez a cikk is csak pár soros és semmiképpen nem tudja visszaadni azt, ami most itt folyik.Nehéz nekiveselkedni és értelmes dolgot kihozni belőle, ezért nem is írtam az elmúlt 11 napban, amióta ez a tömegdemonstráció elkezdődött. Mert mit is írhattam volna? A világ gazdaságtudományi lapjai és folyóiratai tele vannak a szakemberek véleményével, akik hol ezt, hol azt mondanak, éppen annak függvényében kinek a szempontja mellett adtak le voksot, vagy éppen mit kereshetnek egy adott szituáción. 



 A lényeg az, hogy 11 nappal ezelőtt elkezdődött egy békés tömegdemonstráció, amit elneveztek a "Felháborodott polgárok" mozgalomnak annak a Facebook oldalnak a  nyomán, mely legelőször az embereket a térre vonzotta. És ez folytatódik. És nemcsak folytatódik, hanem szerveződik. Egyre többen vannak és egyre több városban gyülekeznek és ott is egyre többen. Ma, vasárnap este 6-ra volt az európai randevú megbeszélve (felszólították a többi Európai nagyváros lakóit is, hogy a központi tereken gyülekezzenek), mostanáig folyt a tömeg a Syntagma térre, a a Parlament elé, becslések szt. akár 1 millióan is lehetnek. Ez már olyan tömeg, ami mellett nem lehet észrevétlenül elmenniük a politikusainknak sem. Annál is inkább, mert az elmúlt 11 napban nem mernek előbújni a házaikból. Papandreu államelnök csak helikopterrel mert a múlt héten Kalavrita-ba menni, más politikusokat ahol látnak (már ha még elő mernek jönni) kifütyülnek, lehurrognak, joghurttal dobálnak és sajnos még kődobálás is előfordult (jó, hogy nem lett senkinek semmi baja mert idegen politikusok is voltak a görögökkel..) A hirado.hu pedig nem írja jól. Nem hónapok óta. A szabad Görögország fennállása óta, tehát a katonai junta bukása óta ez a legnagyobb békés tömegdemonstráció Athénben - és ezt nálam okosabbak állítják.

Persze nagyon ködös még minden. Igaziból minden az ellenállásból indul ki. Egyelőre a nép ellenáll az erőszakkal szemben. Az erőszak a Memorandum 1, amit tavaly írtak alá és a Memorandum 2, amit most követel az európai hármas kivégzőosztag és ami megint a munkavállalókat és nyugdíjasokat érinti főleg! Mik ezek a Memorandum-ok? A megszorítás-csomagok, amiknek életbe léptetése fejében Görögország megkaphatná most az esedékes 5. kölcsönt. Azt a kölcsönt, aminek egésze arra kéne, hogy az ezelőtti kölcsönök kamatjait fizesse ki az ország! Milyen kölcsönökét? Azokét, amiket az 1980-s években kezdtek el felvenni, amikor az ország elkezdett többet költeni annál, mint amennyit megtermelt. A mai negyvenes és ötvenesek, akik még dolgozunk, akkor gyerekek voltunk. 2010-ben még az Andreas Papandreu elnök kormánya által felvett 1981-s kölcsönrészletet fizettük! Nem mi vettük fel a kölcsönöket mégis nekünk kell miattuk tönkre mennünk! Ezért van a nép a Syntagmán!
Nem tudják felfogni és elfogadni:
* hogyan egyezhetnek bele a politikusok olyan népnyúzó megszorításokba, ami az egész országot gazdaság, közéleti és morális visszafejlődésre ítéli, legalább 2 generáción át. 
* miért nem mutatnak rá azokra, akik milliókat (milliárdokat) költöttek és sikkasztottak el az állami vagyonból
* miért nem került senki börtönbe
* miért nem fizettetnek vissza nyilvánvalóan ellopott nagyon nagy összegeket a hibásokkal
* miért nem tudnak a pártok megegyezni és kitalálni valamit, amivel az országot és népének érdekét védik
* miért nem védik a kispénzűeket és nyugdíjasokat
* miért lehetetlenítik el a jövőt a fiatalok számára, akik tömegesen távoznak az országból
* miért nem tudja senki pontosan mikor és mennyi halmozódott fel a kölcsönökből??!
* miért fizettek milliókat egy angol ügyvédi irodának a Memorandum 1 jogi ellenőrzéséért és miért nem bízták nagy hírű görög egyetemi professzorokra, hisz van belőlük elég országon belül és kívül is

A Syntagmán nincsenek pártok. Ha odafigyeltetek a történelem órán, amikor az ókori Görögországot tanultuk, emlékeztek a Népparlamentre, "Ekklisia tou Dimou" - végül is az eklézsia szó is innen ered... A szónokokra, akik köré odagyűlt a nép. Az Agorákra, ahol sétálva filozofáltak és beszélték meg a gondokat és főleg, politikai eseményeket. Ez van most. Teljesen önkéntes módon alakultak ki a különböző munkacsoportok. Az emberek asztalokat vittek, majd székeket, pódiumokat. Vannak orvosok, akik készen állnak arra, ha valami valakivel történne, segítsenek. Lassanként felszerelésük is lett, az emberek önkéntesen vittek ezt-azt, gézt, oxigénpalackot, sebek gyógyítására való gyógyszereket, stb. Vannak ügyvédek, akik tanácsot adnak. Vannak közgazdászok. És van egy központi pódium, ahol minden este elfogadják a különböző népi javaslatokat. Ezeket utána felteszik egy site-ra. Egyelőre még csak ennyi. Nincsen vezér, központi mag, aki a tömegből eddig beszélt a médiában, mindig kihangsúlyozta, hogy csak maga magáért beszél.

A politikusok az utóbbi napokban már üzengetnek a tömegnek: álljatok össze egységgé és üzenjétek meg mit akartok! - mondják nekik a média segítségével.
Nem állunk egységgé össze, elvetünk magunktól mindent ami a mostani pártokra oszlott politikai rendszerre emlékeztetne! Titeket nem akarunk!!! - ez az első amit akarunk, a többi kialakul! - jön a  válasz minden esetben.

A helyzet egyelőre csak toporog egyhelyben. Hisz mi legyen? Nagyjából két út áll előttünk:
1. aláírja kedden a Parlamenti többség a memorandum 2 elfogadását, megkapjuk az 5. kölcsönt és 1-2 évre kitoljuk a krízist, a munkavállalókat, nyugdíjasokat még mélyebb gazdasági csődbe döntve, de ezzel megmentve az európai bankokat!! - időt adva nekik, hogy megszabaduljanak a veszedelmes görög állami kötvényektől,
vagy
2. nem írja alá, nem fogadja el a 2. megszorítócsomagot (mert félnek a tömeg reakciójától..) és akkor nem kapunk kölcsönt. A kölcsön a kamatok kifizetésére kell, de..ha nem kapunk kölcsönt a kormány dönt majd, a meglévőből nyugdíjakat, fizetéseket fizet vagy kamatokat? Feldobnak majd egy érmét és ahogy esik, ...úgy huppan..

Kis türelem és minden kiderül ezen a héten. Időközben a történelem rendületlenül írja a maga sorait a Syntagma téren.

Itt élőben a Syntagma téri "Felháborodottak"

minden délután 6-kor gyülekező!

Nincsenek megjegyzések: