2010. december 16., csütörtök

Görög karácsony sztrájkokkal


fotó: Reuters
Amennyire tudom, a magyar politikusok többször biztosították a magyarokat, hogy az ország gazdasági helyzete össze sem hasonlítható Görögország gazdasági helyzetével, ez utóbbi makrogazdasági adatai és a költségvetési hiánya sokkal rosszabb.
Görögországban az adósságválság megoldása miatt bevezetett megszorítások a gazdasági teljesítmény totális csökkenéséhez vezettek.

Amiket számokban ki lehet fejezni, az minket a valóságban is nap mint nap érint. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) minden 3 hónapban tett látogatása csak egyre rosszabb helyzetet teremtett, a megszorítások egyre bővültek, a nyomás egyre nagyobb lett. Az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése, valamint a közkiadások visszafogása folytonos, habár a kormány arról biztosít ennél több már nem lesz. Ma kijelentik, holnap megint bejelentenek egy újabb megszorítást, melyek nagy része vagy jobban mondva oroszlánrésze a dolgozókat és a nyugdíjasokat érinti. Az elbocsátások folytonosak, az üzletekben egyre kevesebb a vásárló, kevesebb a bevásárlókosárba tett holmi, a pénz körforgása teljesen visszaesett. A recesszió mélyül és nem látni a kút fenekét, a fényt az alagút végén. A munkanélküliségi ráta a statisztikai hivatal adatai alapján 2010 harmadik trimeszterében 11,8% a tavalyi, 12 hónapos átlag 9,5%-hoz képest és a foglalkoztatási helyzet egyre csak romlik. Miközben az emberek helyzete egyre kilátástalanabb és a politikusok össze vissza beszélnek, Olli Rehn pénzügyi biztos nem szégyellte a görög parlamentben a szószékről viccesen megjegyezni, hogy kénytelen volt lemondani a vasárnapi fociedzéseit mert a görög gazdasággal kell foglalkoznia! És erre senki nem szólt egy szót sem!
Görögország három év alatt összesen 110 milliárd euró hitelt kaphat az EU-tól és az IMF-től, ennek fejében belegyezett abba, hogy a 2010-2014-s időszakban 30 milliárdot takarítson meg az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentésével!   

2010 dec. 15, fotó: in.gr
  Az utóbbi időben sztrájkhullám söpör végig az országon, melyet főleg a nagyvárosokban éreznek meg.
Kedden háromórás munkabeszüntetést tartottak a közalkalmazottak és a magánszektor egyes ágazataiban dolgozók. A sztrájkolók a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoztak, elsősorban a megint várható bércsökkenést nehezményezték mely most a magánszektort is elérte. Tegnap, szerdán megbénult az élet az országban, a légi és tömegközlekedésben dolgozók beszüntették a munkát, zárva voltak az iskolák, a hivatalok, és nem vették fel a munkát a közszolgáltatásban dolgozók sem. Nagy tömegek vonultak fel Athén központjában és a düh kiömlött az emberekből, bántalmazták Kostas Hatzidakis parlamenti képviselőt, volt közlekedési minisztert. "Tolvajok! Szégyelljétek magatokat!" kiáltások kíséretében kővel dobálták és botokkal verték, míg végül az erősen vérző politikus  bemenekült egy közeli épületbe. A helyzet egyre kilátástalanabb. Az emberek értik, hogy az adósságot vissza kell fizetni, de a majdnem kizárólagosan a tehetetlenebb dolgozói középréteget érintő szigorításokat nem bírja meg a görög társadalom a jelenlegi formájában.

2010 dec 15, fotó: in.gr

1 megjegyzés:

Krinya írta...

Teljesen feleslegesen háborog a nép, itt már réges régen nem rólunk van szó, nem veszi senki figyelembe, hogy mi mit akarunk, mi a jó nekünk. A nagyfiúk ott fent szépen elrendezték a sorsunkat egymás között, a politikusaink is a nagyhatalmak marionettjei, nem sok beleszólásuk van nekik sem, hogy mit csináljanak az országgal, ők csak utasításokat követnek. Mikor fogják ezt már végre megérteni az emberek, hogy csak a többi kisembernek okoznak kellemetlenséget a zavargásokkal? :-(( CSak egy példa: tegnap itt az egész városban (!!!) nem volt nyitva egy darab gyógyszertár sem, még ügyeletben sem!!! Ezzel kinek tettek rosszat?? Ha valakinek éppen életmentő gyógyszerre lett volna szüksége, mi van? Na de persze ez senkit sem érdekel :-((