2010. július 3., szombat

Helyi történések

Na eljött az idő, mikor egy kicsit írhatnékom van..
Az utóbbi időben majdnem semmit nem tudtam foglalkozni a közéleti helyzettel, annyit észleltem mindenből, hogy megszavazták a parlamentben a kemény egészségügyi biztosítási és nyugdíjrendszert. Ez semmi jót nem tartogat - főleg a fiataloknak, azoknak, akik még ezután fognak a munka mezejére lépni. Nem akarok részleteket kiemelni (már írtam különben a törvénytervezet pontjairól régebben) és ahogy már említettem, időm és energiám nincs dokumentálódni, így majd csendesebb időszakokban írok ezekről.

Laikus szemmel annyit észleltem tegnap Athénban, hogy kevés az ember úgy az utakon, mint a nagy üzletekben (IKEA, LEROY, stb...) Július elsejétől drágult minden, mert megemelték, másodszorra az idén, a TVA-t. Ami 19% volt év elején a szabad vállalkozóknak, az lett 21% a válság kezdetén és lett 23% tegnapelőttől. A legolcsóbb kútnál a benzin tegnap 1,48 volt litere. Athénban mindenhol emberi módra lehetett közlekedni kocsival, még nagyon sűrűn lakott környéken is, ahová azelőtt egy fejfájás volt behajtani, észlelhetően kevesebb kocsi jár az utakon és ez nem a szabadságolásoknak köszönhető, mert a július elején szabadságra menőknek elenyésző a százaléka, soha nem is volt érzékelhető. Az üzletek konganak és a teli kosarak helyett, félig üresek vagy pár darab van bennük. Ezeket a dolgokat csak az tudja érzékelni, aki itt él hosszú ideje, mint én, mert árnyalatbeli különbségek az ezelőtti életformához képest, de jelentőségteljesek.
Görögországba készülő turisták érdeklődnek mindennap tőlem a helyzet felől, idegeskednek, egyesek írták, hogy bemondták otthon, hogy nem járnak a kompok. Egyszerűen sokszor már üldözési mániám van és az a gondolat suhan át a fejemen, valakik eszméletlenül örülnek a helyzetnek és igyekszenek Görögország imázsát teljesen a porba döngölni... Mi itt nem észlelünk semmit. Igaz nem utazgatunk, hanem éljük a mindennapjainkat, de NEM TÖRTÉNIK SEMMI KÜLÖNÖS!! A kompok is járnak, nem engedhetnék meg maguknak, hogy ne járjanak! Volt egy hülye 1 napos sztrájk ami csakis a cruiser hajókat érintette, azokat, amik több napos túrákra viszik az embereket. A világ végi helyeken, mint Évia, Skyros és egyéb szigetek, vagy a Pelloponézosz, nem történik semmi! Csak észlelhetően kevesebb a turista és így kevesebb a pénz ami bejön, nincs körforgás, szegényednek az emberek, keserednek és nincs fejlődés, csak egy stagnáló állapot, mely inog az esés és stagnálás között..

Ami a mi vidékünket illeti, történtek érdekes események, amikről korábban nem akartam beszámolni, mert ezt is felnagyíthatja valaki és úgy állíthatja majd be a vidéket, mint veszélyest.. Ezelőtt egy hónappal kb., még a válság elején, egy rablási sorozat futott keresztül a környező falvakon. Szokott néha ilyen lenni, igaz kezd egyre gyakoribb fenoménná válni.. Ezeket általában idegenek szokták csinálni, olyanok akik egy ideig itt dolgoznak mint vendégmunkások, napszámosok vagy mezőn dolgozók, kifigyelnek egyes embereket, aztán végigvisznek egy rablási sorozatot és eltűnnek. Minket raboltak már ki, még Athéni lakos korunkban, idegenek, nem írom le milyen nemzetiségűek, nem ez a lényeg, mindenhol vannak rablók. Szóval egyik nap hallottam Limni-beli ismerőseimtől, hogy bizonyos házakba betörtek Spiada Limniben, ez a Kohili strand körüli vidék, írom azoknak akik ismerősek errefelé. Aznap éjjel 3 óra körül rákezdte a falu kutyaközössége és nem akarta abbahagyni az ugatást. Én mikor fáradt vagyok, ágyú döröghet mellettem, de ezt nem lehetett bírni. Bizsu habzó szájjal veszekedett és tromfolt rá a mély torokhangú, bamba Thomas-om. Addig addig, amíg már a fene evett minket is és éppen készen voltunk arra, hogy kikössük őket (tavaly ez bizonyult megoldásnak az éjjeli zavargás ellen), amikor még a házból észleltük, hogy nagy sebességgel egy kocsi hajt fel és le a mellettünk lévő földúton, majd egy motorbicikli. A kutyák majd megvesztek. Férjem felgyújtotta az összes kinti villanyt, majd miután egy idő múlva Bizsu csendet vezényelt, mi is visszaaludtunk. Másnap megtudtam, hogy 4 házba törtek be a falunkban, az egyik éppen az ádáz Bizsuellenes szomszédnő háza (igen, a tyúkos..). Ott nem volt kutya, aki ugasson és bemásztak az aprócska fürdőablakon, bementek a házba és ami emelhető aprót találtak, vitték. Minket Bizsuék megvédtek. Miután a környék faluiban megkopasztottak embereket, az egész rablási járvány kimaradt. Nem tudom elcsíptek-e valakit, de tényleg jó lesz rákérdeznem...

Aztán úgy 3 hete valami rutinellenőrzés során leállított egy rendőrautó egy személygépkocsit az Edipszó-Istiaia úton. Nem tudok részleteket, hogy miért őket, véletlenül-e vagy éppen utánuk mentek, a lényeg, hogy kiszálltak valakik a személygépkocsiból, előszedték a vadászfegyvereket (ebből sok van a vidéken..) és rálőttek a rendőrökre. Az egyik megsebesült, szerencse senki nem halt meg. A kocsi a S. falubeli pap lányáé volt. A pap fia bele van keveredve az itteni kábítószer körforgalomba, mindenki tudja. Nem tudom mi volt a folytatás..
És kb. 1 hete történt az igazi tragédia. Limni-beli, mindenki által ismert, fiatal, 35 éves, szép, kedves, szimpatikus, jó családból való fiatalember öngyilkos lett a vadászfegyverével. Kiment a Murtias fölötti erdőbe, ahol mi is szoktunk kutyákkal sétálni télen és lelőtte magát.. Talán a helyi közösség legismertebb fiatalja volt, el volt jegyezve egy másik jó család lányával. Nem írom le ki volt, még így ismeretlenül sem, semmi szükség rá, majd akik idejönnek elmondom nekik, sztem minden visszatérő vendégem találkozott már vele. Állítólag bele volt keveredve a kábítószerdologba.. nagyon nagyon szíven ütött mindenkit, rengetegen voltak a temetésén.. Morbid, de elmondom, az olyan fiatalokat, akik még nem házasodtak meg, úgy temetik, hogy esküvői ruhába öltöztetik és a temetés végén osztogatják a cukormázas mandulát, tüllcsokorba kötve fehér szalaggal, pont úgy, ahogy az esküvőkön szokták. Ettől még fájdalmasabb a dolog..

És ezzel a 3 rossz dologról be is számoltam. Most már remélhetőleg csend és nyugalom lesz a nyáron, mert ennyi elég is volt kezdetnek. Kábítószer mindenhol van, nehogy valaki megint levonjon helytelen következtetéseket. Mindenhol, egész Go-ban és minél délebbre megy az ember, annál inkább valószínű, Krétán igazi termelés folyik, volt is cirkusz azon a vidéken a tavaly télen. Vannak vidékek ahol ilyen központok vannak, ahonnan a vidék többi részeit látják el vele, itt is van hozzánk közel, S.-ben, mindenki tudja. Egyik nap az egyik ismerős szállásadónál jártam és a fenti szomorú eseményt tárgyaltuk, amikor nagy nevetve egy adott pillanatban elmesélte, hogy anélkül, hogy tudta volna, egy ilyen növényt nevelgetett. Vagy 3 év után, mikor szép nagy növény lett belőle, szép nagy virággal, egyszer vendége volt egy rendőr. Másnap 3 személyes bizottság szállt ki és érdeklődni kezdtek a növény felől. Miután bebizonyosodott, hogy Eleni néni nem tudta miről is van szó, kiszedték saját maguk a növényt, miközben Eleni sírdogált, mert elmondása szt annyira szép volt és annyira sajnálta és bedobták a kocsijukba. Sorba járták a falu nénijeit, akik egyik a másiknak adott a magból és mindenhol kiszedték őket, majd miután jól rájuk ijesztettek, elmentek. Sajnos vagy szerencse, én sem tudnám felismerni, pedig már egyszer mutattak nekem ilyet, de ki a csoda emlékszik rá milyen volt..
Remélhetőleg nem is kell soha vele közelibb kapcsolatba kerülnöm..
Hát ilyenek is vannak felénk..

Ja és igen, Bizsu jól van, köszöni szépen. Egyelőre megúszta szidás, verés, minden nélkül. Marad az ivartalanítás első lépésre.

1 megjegyzés:

Krinya írta...

Na ezekután meg szerintem még inkább létjogosultságot nyert a kutya nálatok is, nem igaz? A mi falunkban is volt néhány rablássorozat a télen, akkor döntöttünk úgy, hogy újra lesz kutyánk, pedig előtte hallani sem akartam róla. Azóta viszont nyugodtabban alszom :)