2011. november 14., hétfő

Hideg

Megjött végérvényesen a tél. A hőmérséklet lezuhant, miközben a blogon lévő térképen folyamatosan 9 fokot mutat, a balkonon lévő hőmérőm nappal 4-5 fokot mutat és ez kevesebb, ahogy fennebb haladunk a hegyen, távolabb a tengertől. Itt van a full-fűtés időszaka. Írtam már egy postban, hogy az idén nagyon sokan az ismerőseink közül másfajta fűtési módszerekhez folyamodnak, de most egy cikk amit ma olvastam, igazolja a feltevésemet, hogy az egész országban így van ez. A folyamatos megszorítások, adóemelések és az életszínvonal gyors csökkennése az embereket arra készteti, gazdaságosabban oldják meg a háztartási kiadásaikat.
A fűtolaj-rendelések az idén 50 %-l estek vidéken és 30 %-l a nagyvárosokban. A fűtőolajjal működtetett fűtőtesteket a legköltségesebb az idén működtetni, így aki tudja, kevesebbet használja a központi fűtést és helyette más módszerekhez folyamodik. Vidéken sajnos az emberek nagyrésze nekiesett az erdőknek. Ugyan törvénytelen az erdőben a favágás, mégis nagyon sokan csinálják, mondhatnám mindenki, akinek erre van lehetősége és ért hozzá: kell hozzá egy dzsip vagy egy 4x4-s meghajtású kocsi, favágáshoz való szerszámok és valamennyi hozzáértés. Különben lépten nyomon vannak falerakatok, ahol fát lehet vásárolni, legolcsóbb az aleppoi fenyő, mert hamar ég, drágább az olíva, mert lassan ég, sokáig fentartva a kályha, tűzhely melegét.


Persze a fővárosi vagy nagyvárosi tömbházakban nem egyszerű átállni más fűtési módokra, hisz az átváltás mindig a központi rendszer változtatásával jár, igaz, hogy a költségek megoszlanak a lakók között. A magánházak esetében a köszponti rendszer váltásának a költségei csak az illető családot terhelik.
Sokan   - azok közül is, akiket ismerek, azokba a szobákba, ahol nappal tartózkodnak elektromos fűtőtesteket tesznek, vagy gázpalackos fűtőtesteket, ezeket működtetik ott ahol pl. a gyerekek tanulnak, vagy ahol a család összegyűl. Az egész házat inkább este egyszer fűtik ki, mikor már nagyon lehűlt a levegő.

Egyre jobban kezd elterjedni az idén az olívabogyó magjával valamint a biomasszával való fűtés. Ez azokon a vidékeken lehetséges és gazdaságos, ahol sok az olívafa, mint pl. nálunk. Egyik szomszédunk is erre váltott, itt az egyetlen bibi, hogy megintcsak kell tőke a központi rendszer átinstallálásához. Egy cikkben amit erről olvastam azt írták, 1.500 euróba kerül, de a szomszéd azt mondta, neki kb. 3000 euróba került a 2 emeletes házat kiszolgáló rendszer beépítése. Egy magánház kimelegítéséhez kb. 25 m3-nyi mag szükségeltetik.

Egyre nagyobb teret hódít a pellet-l való fűtés. Ez az észak Európában már évek óta ismeretes fűtésforma lassan begyűrűzik ide is, sőt, Pella megye területén a háztartások nagyrészében ezzel fűtenek, nagyon gazdaságosan a fűtolaj használatához képest.

No de megintcsak váltani kell. Akkor kinyögi az ember a váltáshoz szükséges összeget, de jövőre ki tudja megint mi lesz? Minden családnál elkel manapság egy közgazdász és egy jós..

Nincsenek megjegyzések: