2011. szeptember 4., vasárnap

Szeptember

Az évek óta tartó "blogolásom" alatt többször említettem, hogy nálunk Evián nagyon rövid a szezon. Ennek több oka van, de az első az, hogy ez a sziget nem egy turistagyár. Így szeptember elején, lassan de biztosan, a sebesség mindenhol folyamatosan csökken, míg szeptember 12-re, az iskolakezdés napjára gyakorlatilag a nyarat magunk mögött tudhatjuk. Mindig van még pár magyar vendég is szeptemberben, őket mindig igyekszem azokhoz a házakhoz irányítani, melyek olyan partok közelében vannak, ahol az ősz közeledtét még alig lehet érezni és a fürdés, nyaralás kellemesebb mint a  nyári melegben. A part-menti és távolabb fekvő települések között ilyenkor már este akár 6-7 fok különbség is lehet, tegnap este Limniben még 25 fok volt este 9-kor, míg Kechriesben, alig 10 km-re onnan 19 fokra csökkent 11 órára. Hiába a kis távolságok, minden helynek, településnek megvan a maga sajátos mikroklímája, mely sokban függ attól, van-e folyóvíz vagy erdő a közelben és azok mennyire vannak a házaktól. 
Ami a kulturális eseményeket illeti ilyenkor már csak elvétve van valahol valami, és ezek az események is nem programszerűen, hanem ad hoc vagy egyéni indítványozásra alakulnak ki.
Minden évben szeptember első szombatján megtartják Ciprus elfoglalásának megemlékező-estjét, ilyenkor meghívottak emlékeznek, mondanak beszédet. A közeli magántulajdonban lévő szabadtéri színházban is ilyenkor, szeptember első napjaiban szokott szerepelni a Kolozsvári "Traditii" néptáncegyüttes, immár 6 éve. Ez így lesz az idén is. Tegnap volt fellépésük Rovies központi terén, melyre sajnos nem tudtam elmenni, így fényképek sem készültek, de ismerős jóvoltából itt a videó.


Szerda este lesz a színházbeli fellépésük, de valószínűleg arról is le fogok maradni. Ezek már valóban az utolsó idei nyári programok.
Fürödni még november elején is lehet, igaz a víznek a hőmérséklete folytonosan csökken. Ha az idő jó marad, a szeptember, október egy csendes, pihenős, tengeri fürdésekkel tarkított kirándulós szezon, mely a túrázók számára éppen az lehet, ami megfelel. 
Pár kép a szeptemberi Agia Anna strandról.






Nincsenek megjegyzések: