2011. március 8., kedd

Karnevál, Húshagyó vagy Tiszta Hétfő

Eltelt a 3 napos ünnep, melyről már blogoltam. A tavaly febr. 18-ra esett a farsangvasárnap, mégis most, március 6-n hidegebb volt és eléggé rossz idő ahhoz, hogy egy nagyon rövid sétán kívül ne mozduljunk többet ki. Évek óta vannak ilyenkor vendégek nálunk, általában Athéni barátok és kevés kivétellel mindig B. barátnőmék. Ami a szokásokat illeti: szombaton általában hússütögetéssel és mulatozással telik a nap, vasárnap van a "tirini" vagyis a tejtermékek napja, ekkor sajtos dolgokat, de főleg sajtos pitákat esznek és ekkor van a karneválvasárnap, az utolsó népi bulis nap. Hétfő a húsvéti böjt kezdete, ekkor nagy ünnepi asztalt terítenek rengeteg hús-nélküli étellel és ebéd előtt, után, kicsik és nagyok, együtt, sárkányt eregetnek. Az idén az ilyen terveinket végleg keresztülhúzta a rossz idő. A kajás dolgokról már beszámoltam a konyhás blogom erről szóló bejegyzésében.


Ami engem illet, talán ez a karneválozás az az ünnep, amit utálok. Mindenre kapható vagyok és szeretem a görög ünnepeket, de az olcsó anyagokból készült giccses ruhákba való beöltözés és mulatozás valahogy nem volt soha kedvemre való. Mindazonáltal nem ítélem el azt, aki szereti, megvan a hangulata. Gondoltam vasárnap el sikerül küldeni a társaság férfi tagjait valamelyik helységbe karneválozni, de a rossz idő miatt mindenki lehorgonyzott a kandalló előtt és beszélgetéssel, evéssel, meséléssel telt az idő, nekem többnyire főzéssel, de nagyon szeretem csinálni ha van evésre kapható hálás közönség:)

Itt ízelítőt adok abból, milyen volt Mantudiban a karnevál (tőlünk kb. 15 km-re lévő helység).


 Ilyenkor érdekes lenne elmenni a  tőlünk pár km-re lévő Agia Anna-ba, ahol a karnevál pogány, ógörög időkből fennmaradt formáját ünneplik, Dionüszosz ünnepeként. Dionüszosz boristen ünnepei főleg a tavaszi újjászületés, párosodás, nemzés és szülés körüli témákról szólnak, A. Annán még mindig minden évben nagy nemi szerveket készítenek és azokkal történik a felvonulás, pikáns karneváli énekek kíséretében. Ízelítőnek:)






Hétfő délután elkezdődött a hóvihar, rémes problémákat okozva közép Görögországban, mert hiába tudták és várták és figyelmeztettek, az állami apparátus megint tehetetlenül nézte a sztrádán rostokoló, órákig tehetetlenül álló kilométernyi autóssorokat, egy feldőlt teherkocsi miatt. Az idő most is ilyen, szép hóréteg van kint, ezzel minket elvágva a világtól, helyi adottságaink miatt. ilyenkor kényszerű vakáció és szünet áll be minden kinti tevékenységünkben.

1 megjegyzés:

MuciFoci írta...

Hát ez óriási!

A dákók ünnepe! :D

Sajnálom a hóesés áldozatait, bár a kandalló előtt sokkal jobban el lehet viselni, mint az autópályán ragadva..

Megyek, megnézem az ételajánlatot!