2010. október 4., hétfő

Dino vagyok?.. Dino vagyok!

Egy nagyon érdekes cikket olvastam a 10 weblapról, melyek a világot, az internetes világot megváltoztatták. Mondhatom, megnyugodtam. Az utóbbi időben rettenetes súllyal nehezedik rám az átláthatatlanság érzése, ami rendkívül nyomaszt. Szeretem a dolgokat az ellenőrzésem alatt tartani, de ha nem is, legalább átlátni. Ó igen, talán nem büszkélkedhetek valami nagy fantáziával (ez áll akadályként közöttem és a folytonos írás között is) de azzal a képességgel igen, hogy mindent relatíve hamar átlátok.
Az iskolában mindig jó tanuló voltam, de nem azért, mert amolyan kis zseninek születtem, vagy Manónak, vagy Magda Pistának (értik ezt a gyerekkori barátaim;-)), hanem azért, mert elég volt egy enyhe löket és fuvallat a külvilágtól (értsd: segítség) és én már megint szárnyaltam nagy sebességgel. Egy kezemen megszámolhatom, hány olyan filmmel találkoztam, aminek a megértéséhez akár erőlködnöm kellett volna, vagy hányszor kavarodtam el egy úton életemben. Nagyon hamar megértek mindent és átlátok mindent. Mindehhez nehézkes memória társul, úgyhogy nem mentem sokra az előbbi jó képességeimmel.. Szóval ezekkel csak azért fényeztem magam az előbb, hogy érzékeltessem, mennyire frusztrál engem az, hogy a netet egy ideje nem vagyok képes átlátni és követni a trendeket. Már nem voltam első aki FB-ra iratkozott és a Twiterre is csak most fogok felmenni. Csak kapkodom a fejem és már korántsem dicsekedhetek azzal, hogy netes témákban szakértő lennék, míg 10 évvel ezelőtt bármilyen ezzel kapcsolatos kérdésre kapásból nyomtam a választ. Arra fogtam eddig, hogy telik az idő (sic!:)), de aztán most látom, nemcsak az idő telik - merthogy ezt sem lehet azért letagadni.. - hanem a net is öregszik és terebélyesedik. És ugyan már igazán világrengető lapok talán már nem születnek, de annál nagyobb a komplexitása a bizonyos technikák alapján felépülő lapoknak, funkcióknak, valóban ember legyen a talpán, aki mindent kapásból vág, mint jó tanuló a leckét feleltetéskor.

Azért büszke vagyok arra, hogy dino vagyok:) Sokan, akik velem együtt kezdtek netezni, honlapot készíteni, azóta feladták. Igaz az is, sokan az élvonalban vannak. De talán többen vannak élvonalban a friss generációból, mint az enyémből. És főleg nem nők..na ott valóban kevesen maradtunk a  dinok közül. És csokorban az első 10 olyan weblap, ami megváltoztatta a világot:
  • Livejournal - ez csak angol nyelven volt elérhető és az első olyan oldal, ahol milliók kezdtek el blogolni teljesen ingyen. A blogolás atyjaként is nevezhetnénk. Na nekem ehhez nem volt közöm, mert hülye módon mindig ragaszkodom a magyar nyelven való ügyködéshez, attól függetlenül, hogy még 3 nyelven tudnám ezt ugyanilyen jól csinálni. 
  •  Geocities - az első ingyenes webtárhely. Elszomorodtam, mikor olvastam, hogy már meg is szűnt, nekem is itt voltak az első honlapjaim, az első, elég sikeres próbálkozásaim. Habár akkor eszembe sem jutott, hogy ezzel pénzt is lehetne keresni, mert ha eszembe jutott volna, ma lehet netes VIP lennék:)
  • Pandora - az első személyre szabható netes rádió. Én nem használtam.
  • Hotmail - o yes, legalább 10 évig volt hotmailes postafiókom.A Hotmail név egy referencia a HTML-nyelvre: HoTMaiL. Ez volt az első ingyenes webes email szolgáltató, egy indiai mérnök, Sabeer Bhatia szülöttje. Mai napig megmelegedik a szívem ha a Hotmailről olvasok:)
  •  Facebook - a nagyvilág iwiwje. Sokáig ellenálltam, mondván, nem kell nekem több komplikáció hisz 2 A4-s oldalnyi password-l és username-l rendelkezem és néha úgy érzem, elborít a hullám. Aztán mégis és.. imádom. A legjobb mind közül, amit valaha kipróbáltam. Gyors, áttekinthető és eszméletlen gyorsasággal elérhetsz embereket egy egy cél érdekében, ezt most láttam, mikor a kiskutyáknak gazdát kerestem.
  • Project Gutenberg - itt már rég le lehetett tölteni ingyenes könyveket, az idea nem valami új Google találmány.. 
  • Wikipedia - a világ legnagyobb és legkönnyebben használható online lexikonja, egyesek fenntartásai ellenére is. Ha kinyomtatnák, 952 db Encyclopedia Brittanica lenne és csak targoncával lehetne elvontatni az óriáskönyvet.
  • Twitter - ó igen, a legújabb, a csiripelő, aminek a sikerét senki nem érti, de vitathatatlan. Nem egy nagy durranás, de meghatározó jellege minden területre kiterjed.
  •  e-bay - óriási jelentőséggel bírt és bír az on-line kereskedelemre, itt mindent eladtak eddig ami eladható:)
  • ..és a..na kicsoda?...a GOOGLE!! - igen kérem, pedig csak egy kereső ..volt eleinte, aztán hozta a többi funkciót. A világ legismertebb és legnépszerűbb keresője.
 És igen..dino vagyok, még a Geocities idejéből, akit kicsit hátralökött a mellette elhúzó gyors áramlat..

1 megjegyzés:

Krinya írta...

SZerintem képtelenség, de nem is érdemes ennyire követni az új "hullámot". Lehet, hogy rengeteg új oldal, szolgáltatás van, de egy kezemen meg tudnám számolni, mi az, ami tényleg minőségi "munka". Eleinte én is feliratkoztam az összes új közösségi oldalra, aztán szépen le is iratkoztam mindegyikről, csak az iwiw és a fb. maradt, a többire se időm, se energiám, de nem is érdekel.
Ki kell választani azt a néhány oldalt, amire tényleg úgymond szükséged van, a többi pedig csak haladjon a maga útján.
Egy dinótársad :-))